АТИНСКИ ТРГ

ГРЕХ СТАТИСТИКЕ КОРОНЕ

204 pregleda

Стално се жалимо да свет надувава стање са ковидом 19 код нас, а да многе друге земље прикривају лошије стање.


Проф. др
Милан Р. Kовачевић

Мрзе нас, а ми смо све бољи. Али, не само комшије, него и свет у целини, о нашем стању епидемије, може да расуђује само према објављеној статистици. А она је више пута и нама благо речено неразумљива.

Уместо да неко коначно прегледа и поправи шта се све објављује, тврдоглаво се и без аргумената штити „службена статистика. А како онда успорити неповерење, не само у службене податке, не само света, него и наших писмених људи, а да и не говримо о општем кредибилитету, у који се то прелива. Лекари су дигли глас својим потпсима, а шта је са познаваоцима статистике код нас?

А ево шта се из статистике може дознати о нашим „победама над короном на дан 8. 8. 2010. године. Укупно су од 6. 3. 2010. године извршено 741.073 тестирања. По врстама тестова немамо податаке, иако знамо да има дуплираних, као и тестова за различите сврхе.

Укупно је већ утврђено „позитивних, дакле оболелих, 27.863 лица. А од тога броја преминула су 626 лица, оздравило је само 14.047 лица и још код нас болује чак 12.935 лица. Kризни штаб је саопштио да је тог дана било хоспитализованих 3.154, па је у својим домовима и у изолацији, по тој „статистици“ било још непреболелих чак 9.781 лице.

Добронамерни читалац те статистике види заиста забрињавајући податак да је у читавом периоду од пет месеци, укупно 27.608 оболелих код нас, али и да још болује 47% или скоро сваки други од укупно оболелих. Такође види и други невероватан податак, да од тих још болесних чак 12.935, само 24% или сваки четврти у болници, док су четири или 76%, они који се још „лече у свом дому.

Види се издалека да је то погрешна статистика, али има ли икога у Kризном штабу да то запази и исправи?

Против епидемије „невидљивога непријатеља статистика је важан алат, док год не дође до лека, ишчезавања или вакцинације. А имамо и друге штете што се погрешно приказујемо болеснији него што смо.

По грешној статистици још имамо 46 хоспитализованих и чак 187 још укупно оболелих на сваких 100 хиљада становника. А у чему је грешка?

Нисмо довољно паметни да научимо од наше претхходне грешке. Или можда наш Kризни штаб и не прати колико се људи и кад излечИ? Али, иста грешка нас је већ једном коштала.

Објавио сам својевремено да је 8. 5. 2020. године по статистици оболело 9.943 лица, излечено је само 2.457 лица, па је статистички још боловало тада 7.490 лица, од којих је саопштавано да је само мали део био хоспитализован.

То је онда „исправљено у првој декади јуна, евидентирањем да је у једном дану напрасно оздравило око 4.000 лица. Али је настављено са истим грешкама неажурирања оздрављања, па сад треба поново да „оздрави и статистика, бележећи још једном, овај пут још више хиљада напрасно оздрављених у једном дану.

Чим се то уради, многе земље ће нас видети здравијим и можда нам отворити границе. А наша грешна статистика вапи за професионалном и објективном ревизијом.

(Извор Данас)

(Фото аутора Медија центар)

О аутору

administrator

Оставите коментар