MEĐU IZMEĐU

DVE NOVE VRSTE STONOGA

188 pregleda

Saradnja između Beogradskog univerziteta i Prirodnjačkog muzeja u Beču dovela je do otkrića dve nove vrste stonoga iz roda Haasea.

Dr Nesrin Akari, kuratorka zbirke stonoga u Prirodnjačkom muzeju u Beču, i dr Dragan Antić sa Beogradskog univerziteta, naučnici su koji su sistematski ispitivali evropski rod stonoga Hassea 1895 i tako otkrili dve nove vrste iz Austrije i Srbije koje do sada nisu opisane. Jedna od vrsta Haasea makarovi (Antić&Akkari 2020) prikupljena je poslednjih godina u pećini Bezdan u blizini Prijepolja, a sada je prvi put opisana. Druga vrsta Haasea gruberi (Antić& Akkari 2020) bila je skrivena u postojećoj zbirci stonoga Prirodnjačkog muzeja u Beču više od 70 godina, jer je tada pogrešno identifikovana.

Dvoje naučnika su za potrebe projekta ponovo istražili sve poznate vrste ovog roda. Oni su ispitali hiljade primeraka iz zbirke Prirodnjačkog muzeja u Beču i referentni materijal iz prirodnjačkih muzeja u Berlinu, Ženevi, Minhenu i Sofiji. Ovim projektom se dodatno ističe značaj naučnih zbirki kao skupa aktuelnih i istorijskih podataka.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar