MEĐU IZMEĐU

ŽENE ČEŠĆE PSIHOPATE!

223 pregleda

Uopšteno se smatra da psihopati nemaju empatije i osećaj krivice, da pokazuju antisocijalno ponašanje, često lažu i su narcisoidni i manipulativni. Prema Klajvu Bodiju, stručnjaku za psihopate sa Univerziteta Anglija Raskin, broj žena s neuropsihijatrijskim poremećajem mogao bi biti znatno veći nego što se mislilo.

 

„Psihopati žele novac, moć i kontrolu. Ponašanje ženskih psihopata je suptilno i manje očito od muških i stoga ih se teže prepoznaje. Mali, ali sve veći broj dokaza govori u prilog tome da su takve žene sklone verbalnom izražavanju nasilja, a ne fizičkom”, kazao je Bodi, a prenosi The Guardian. „Pri tome je nasilje relacijske i emocionalne prirode suptilnije i manje očito od onog koje izražavaju psihopate muškog roda. Ovakva vrsta nasilja može, primerice, uključivati širenje neistina zbog lične koristi.”

 

Jedna od glavnih teškoća je što je deo procene (Levensonove skale samoprocene psihopatije, LSRP) koja se koristi za identifikaciju psihopata, modeliran prema utvrđivanju poremećaja kod muškaraca. Prvi deo posmatra koliko je osoba emocionalno odvojena, sebična i manipulativna, drugi (pokriva psihopatski način života) usredsređen je na nasilje i antisocijalno ponašanje. „Sekundarni element se uglavnom temeljio na istraživanjima kriminalaca psihopata koji su u to vreme izdržavali zatvorsku kaznu, tako da ove mere vrlo verovatno nisu prikladne za prepoznavanje psihopatije kod žena”, naglasio je Bodi i dodao da je sprovedeno manje studija koje su proučavale ovaj poremećaj kod žena nego kod muškaraca.

 

Prema nekim pređašnjim procenama, odnos muških i ženskih psihopata iznosi 10:1, ali pomenuto istraživanje, u kojem je korišćen samo prvi deo LSRP, ukazuje da stvari stoje drugačije. „Srazmera je gotovo jedan prema jedan”, naglasio je Bodi, ali su za pravu sliku potrebne detaljnije studije. Iako se procenjuje da samo 1% muškaraca ima ovaj poremećaj, dijagnoza se odnosi na jedan kraj spektra. „Procene koje koriste prvi deo LSRP ukazuju da postoji oko 23% muškaraca koji, mada kategorički nisu psihopate, imaju dovoljno osobina da budu problematični za društvo”, dodao je.

 

Prema ovom istraživanju, sprovedenom na tzv. belim okovratnicima (društvena grupa koja se bavi poslom što zahteva više obrazovanje i stručne kvalifikacije), takve osobine nisu neuobičajene ni kod žena. „Otprilike 12 do 13% žena ima dovoljno tih osobina da budu potencijalno problematične”, navodi Bodi.

 

Prepoznavanje psihopatije kod žena i muškaraca je vrlo važno, smatra dotični istraživač, jer takvi pojedinci mogu imati ogroman uticaj na radnom mestu, mogu zapostavljati ili maltretirati druge zaposlene i stvarati toksičnu radnu atmosferu. U kompanijama koje vode takvi pojedinci može doći do gubitka moralnih smernice, što bi moglo uticati na to kako ljudi doživljavaju velike organizacije.

 

(Ilustracija Shutterstock)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar