SRPSKI BISERI

ZLATNA JELENA ODLAZI

1.210 pregleda

Jelena Ivančić (18) ušla je u istoriju kada je ove godine završila Matematičku gimnaziju u Beogradu kao najbolja učenica svih vremena te obrazovne ustanove. Prošle godine osvojila je nagradu Mirzakani i zlato na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, a ove će se upisati na Kembridž, za koji je dobila stipendiju. Ukratko, ona je – ponos Srbije.

Međunarodna matematička olimpijada je najvažnije i najprestižnije takmičenje iz matematike za učenike srednjih škola. Jelena je jedina učenica iz Srbije koja je ostvarila takav uspeh, a ove godine nanizala je nove – bila je đak generacije i ušla u istoriju kao najbolja učenica Matematičke gimnazije u Beogradu svih vremena.


Najbolja svih vremena

Ponos srpske matematike

Jelena o svojim uspesima govori skromno. Drago joj je zbog svega, ali se na dosadašnja ostvarenja ne obazire mnogo, već razmišlja o narednim dostignućima.

Tog dana si pokazao nešto. Nekog drugog dana će neko drugi. Ima toliko sjajnih ljudi među mojim drugovima i drugaricama iz Matematičke, koji mnogo toga znaju i vrlo su uspešni u svetu. Mi se ne poredimo, već priznajemo uspehe jedni drugima i podržavamo se. Nemam osećaj da sam najbolja u nečemu. Samo sam srećna i idem ka novim uspesima, kaže Jelena Ivančić za Sputnjik.

Ona iza sebe ima i četiri zlatne medalje sa Evropske matematičke olimpijade za devojke, a i srebrnu i bronzanu sa međunarodne. Na prošlogodišnjoj svetskoj olimpijadi bila je među prvih 10 takmičara.


Srpske matematičarke

Tražena u svetu

Njena dostignuća primetile su tri ugledne obrazovne ustanove, koje su joj ponudile stipendiju: Kembridž, Prinston i Masačusetski tehnološki institut (MIT). To se izuzetno retko događa.Odlučila se za Kembridž, gde će izučavati teorijsku matematiku.

„Meni se to mnogo dopada. Čitala sam knjige za univerzitetski nivo i volela bih da o matematici saznam što više. Želim da završim doktorat i da se usavršim u toj oblasti”, istakla je ona, ne isključujući mogućnost da se u budućnosti bavi nečim drugim, poput programiranja.

Uspeh globalnih razmera

U Matematičkoj gimnaziji za Jelenu imaju samo reči hvale. Direktorka Mirjana Katić napomenula je da je mlada matematičarka gimnaziju upisala još u sedmom razredu osnovne škole i dodala da, kada ne rešava matematičke probleme, svira klavir i bavi se sportom.

Kako je rekla, takvim rezultatima ne može da se pohvali nijedna državna škola na svetu.„Za 53 i po godine imali smo učenika koji je bio najbolji takmičar na svetu iz matematike, a imamo i učenicu koja je još najbolja takmičarka iz matematike. Ne postoji ništa više od toga čime bismo se hvalili, istakla je Katićeva.

Učenici Matematičke gimnazije u Beogradu osvojili su ukupno 67 medalja na prošlogodišnjim međunarodnim takmičenjima. Samo na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, u konkurenciji 112 zemalja, matematička ekipa Srbije zauzela je deveto mesto na svetu sa tri zlatne, jednom srebrnom i dve bronzane medalje.

Proteklih godina, vanserijske rezultate ostvarili su i učenici Teodor fon Burg, Aleksa Milojević, Pavle Martinović, Luka Milićević i drugi.

(Izvor Sputnjik)

Fotografije iz lične arhive Jelene Ivančić

O autoru

administrator

Ostavite komentar