СРПСКИ БИСЕРИ

ЗЛАТНА ЈЕЛЕНА ОДЛАЗИ

Јелена Иванчић

Јелена Иванчић (18) ушла је у историју када је ове године завршила Математичку гимназију у Београду као најбоља ученица свих времена те образовне установе. Прошле године освојила је награду Мирзакани и злато на Међународној математичкој олимпијади, а ове ће се уписати на Kембриџ, за који је добила стипендију. Укратко, она је – понос Србије.

Међународна математичка олимпијада је најважније и најпрестижније такмичење из математике за ученике средњих школа. Јелена је једина ученица из Србије која је остварила такав успех, а ове године нанизала је нове – била је ђак генерације и ушла у историју као најбоља ученица Математичке гимназије у Београду свих времена.


Најбоља свих времена

Понос српске математике

Јелена о својим успесима говори скромно. Драго јој је због свега, али се на досадашња остварења не обазире много, већ размишља о наредним достигнућима.

Тог дана си показао нешто. Неког другог дана ће неко други. Има толико сјајних људи међу мојим друговима и другарицама из Математичке, који много тога знају и врло су успешни у свету. Ми се не поредимо, већ признајемо успехе једни другима и подржавамо се. Немам осећај да сам најбоља у нечему. Само сам срећна и идем ка новим успесима, каже Јелена Иванчић за Спутњик.

Она иза себе има и четири златне медаље са Европске математичке олимпијаде за девојке, а и сребрну и бронзану са међународне. На прошлогодишњој светској олимпијади била је међу првих 10 такмичара.


Српске математичарке

Тражена у свету

Њена достигнућа приметиле су три угледне образовне установе, које су јој понудиле стипендију: Kембриџ, Принстон и Масачусетски технолошки институт (МИТ). То се изузетно ретко догађа. Одлучила се за Kембриџ, где ће изучавати теоријску математику.

„Мени се то много допада. Читала сам књиге за универзитетски ниво и волела бих да о математици сазнам што више. Желим да завршим докторат и да се усавршим у тој области”, истакла је она, не искључујући могућност да се у будућности бави нечим другим, попут програмирања.

Успех глобалних размера

У Математичкој гимназији за Јелену имају само речи хвале. Директорка Мирјана Kатић напоменула је да је млада математичарка гимназију уписала још у седмом разреду основне школе и додала да, када не решава математичке проблеме, свира клавир и бави се спортом.

Kако је рекла, таквим резултатима не може да се похвали ниједна државна школа на свету. „За 53 и по године имали смо ученика који је био најбољи такмичар на свету из математике, а имамо и ученицу која је још најбоља такмичарка из математике. Не постоји ништа више од тога чиме бисмо се хвалили, истакла је Kатићева.

Ученици Математичке гимназије у Београду освојили су укупно 67 медаља на прошлогодишњим међународним такмичењима. Само на Међународној математичкој олимпијади, у конкуренцији 112 земаља, математичка екипа Србије заузела је девето место на свету са три златне, једном сребрном и две бронзане медаље.

Протеклих година, вансеријске резултате остварили су и ученици Теодор фон Бург, Алекса Милојевић, Павле Мартиновић, Лука Милићевић и други.

(Извор Спутњик)

Фотографије из личне архиве Јелене Иванчић

О аутору

Stanko

Оставите коментар