МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИМАТЕ ЛИ „ЗЛАТНУ КРВ”

CC0 Pixabay

Има људи који знају која је њихова крвна група, али већи је број оних који не знају. Можда је крајње време да је откријете, јер можда сте управо ви једна од особа које у себи носе „златну крв.

Постоје четири основне врсте крвних група, А, Б, АБ и 0, а свака од њих може бити позитивна или негативна, зависно од тога је ли у њој присутан или одсутан Рх фактор. Најраспрострањенија је нулта крвна група. Најређа је крвна група Rhnull, коју стручњаци радо називају и „златна крв. Према доступним подацима, ову крвну групу у целоме свету имају тек 43 особе, а откривена је 1961. године.

Ова најређа крвна група нема ниједан од 50 антигена из Резус система. Иако те особе могу свима донирати крв, њихов живот може спасити тек неколицина људи. Управо зато, у случају да им икада затреба трансфузија, особе које имају златну крв подстичу се да дају крв, пише магазин „Хелти. Један од њих, средовечни Швајцарац, описује колико мора да буде опрезан. На пример, он не путује у земље којима недостају савремене медицинске установе, а вози врло пажљиво како би избегао повреде и несреће. 

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар