MEĐU IZMEĐU

I ODBRANA I TRGOVINA

213 pregleda

Izraelski arheolozi su negirali mit, po kojem Veliki Kineski zid je bio predviđen samo za zaštitu od naleta Mongola. Prema zaključcima istraživača, deo građevina se koristio za kontrolu trgovačkih puteva i prikupljanje poreza, piše Phys.org.

Stručnjaci su prvi put uneli na kartu Severnu liniju zida, dužine 740 kilometara koja se nalazi na teritoriji savremene Mongolije. Ovde zid prolazi kroz dolinu, manje je visine i nalazi se pored puteva koji se nisu koristili u vojne svrhe. Prema rečima naučnika, to ukazuje da je Kineski zid ograničavao i kretanje civilnog stanovništa i stoke i olakšavao prikupšljanje poreza, posebno u vreme hladnog perioda, kada su ljudi odvodili domaće životinje u toplije južne pašnjake.

Severna linija ili Zid Čingiskana je bio izgrađen između 11. i 13. veka. Izgradnja samog Velikog Kineskog zida počela je u trećem veku do naše ere i trajala do 1644. godine. Njena dužina iznosi više od 21.000 kilometara, što ga čini najvećim spomenikom arhitekture u istoriji čovečanstva. Debljina iznosi najmanje deset metara, zbog čega ga je teško primetiti iz svemira.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar