МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КАД ОПСУЈЕШ МАЊЕ БОЛИ

Илустрација

Резултати су потврдили раније експерименте, показујући да је изговарање речи „јеб*те утицало на повећавање толеранције на бол од 33 одсто, а и значајно тренутно смањење болног осећаја.

Псовање је добро за вас. Донекле. Британски научници наводе да, под правим околностима, наглас изговарање табу речи помаже људима да мање осећају и имају већу толеранцију на бол. Занимљиво је такође да нема свака псовка исти ефекат. На који тачно начин псовање помаже у ублажавању болног осећаја и даље није познато, али у практичним експериментима несумњиво је да помаже.

Пре око десет година, британски психолог Ричард Стивенс са Универзитета у Килу је са својим тимом утврдио да прост чин псовања је омогућавао учесницима експеримента да ублаже бол и стекну тренутну већу толеранцију на њу. Даља истраживања показала су да утицаја има и то колико учесници у свакодневном животу псују. Они финији бележили су већи ефекат и значајније снижавање боли када би опсовали, у односу на „кочијаше.

Сада, у најновијем истраживању, Стивенс и његов колега Оли Робертсон покушали су да утврде колики утицај на смањивање бола има тип псовке која се користи. Тачније, да ли измишљена псовка, односно реч коју учесници иначе не перципирају као псовку, има исти ефекат као и уобичајена табу реч. Током експеримента 92 учесника стављало је руку у каду напуњену леденом водом температуре између 3 и 5 степени Целзијуса и држало је унутра колико год би могли.

Учесницима су праћени витални знаци, попут брзине откуцаја срца, а сваких неколико секунди изговарали би једну од четири речи како би се видело какав ефекат имају на њихову перцепцију и толеранцију на бол. Једна од речи била је уобичајена псвока „јеб*те, једна је била неутрална реч коју би учесници одредили пре експеримента и друге две речи биле су псовке измишљене посебно за оглед. Резултати су потврдили Стивенсове раније експерименте, показујући да је изговарање речи „јеб*те утицало на повећавање толеранције на бол од 33 одсто, а и значајно тренутно смањење болног осећаја. Са друге стране, измишљене псовке нису имале никакав ефекат, што су стручњаци и очекивали. Читаво истраживање објављено је у часопису Frontiers in Psychology.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар