МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОРОНА НЕ ВОЛИ МИРИСЕ

Pixabay

Још од првих извештаја из Вухана, Ирана и касније Италије, знало се да губитак чула мириса представља један од сигурних симптома да је неко заражен коронавирусом. После вишемесечних анализа и детаљних клиничких студија, научници мисле да знају шта узрокује овај поремећај.

Један од најчешћих узрока губитка чула мириса је вирусна инфекција, попут обичне прехладе, упале синуса или других инфекција горњих дисајних путева. Сојеви коронавируса, попут сарса и мерса, који нису толико смртоносни као ковид 19, такође понекад изазивају губитак чула мириса. У већини таквих случајева чуло се опорављало одмах по оздрављењу јер је до губитка долазило због запушеног носа, односно молекули мириса нису могли да продру до рецептора у носу. Међутим, у неким случајевима губитак осећаја мириса знао је да потраје месецима, чак и годинама.

Што се тиче ковида 19, образац симптома губитка чула мириса је сасвим другачији. Многи заражени пацијенти пријављивали су да је до губитка долазило изненада, а затим се исто тако изненада враћао на недељу или две дана. Посебно је занимљиво што велики број пацијената уопште није имао запушен нос, а чуло се није опорављало месецима. Пошто стручњаци сада имају приступ већем броју снимака носа и синуса пацијената заражених коронавирусом код којих је дошло до аносмије (губитка чула мириса), уочено је да су носне шупљине биле блокиране због отока на меком ткиву. Остатак носа и синуси изгледали су нормало и зато пацијенти нису имали проблема са отежаним дисањем кроз нос.

Зашто се неким пацијентима чуло мириса не враћа ни после више недеља или месеци, научници још немају прецизан одговор, но претпостављају да се ради о последицама јаче упале.

Зна се да ковид 19 напада наш организам тако што се везује за АCЕ2 рецепторе на површини ћелије. Када доспе у ћелију, вирус се разможава што изазива реакцију имуног система. У почетку се мислило да вирус уништава неуроне који када су у додиром са молекулом неког мириса преносе сигнал до мозга где се он тумачи као „мирис”.

Међутим, недавно истраживање је утврдило да неурони који преносе мирис уопште немају протеин АCE2 које вирус користи да би продро у ћелију, али да се они налазе на такозваним, сустентакуларним ћелијама које облажу мембране свих канала. Зато научници верују да вирус оштећује управо ове потпорне ћелије, а одговор имуног система узрокује отицање тог подручја у носној шупљини. Зашто се неким пацијентима чуло мириса не враћа ни после више недеља или месеци, научници још немају прецизан одговор, но претпостављају да се ради о последицама јаче упале. Упални процес је у ствари реакција нашег организма на оштећење које је изазвао неки патоген, при чему се испуштају супстанце које уништавају и околно ткиво.

Код јачих упала бивају оштећене и околне ћелије, па се чуло мириса опоравља много спорије јер неуронима треба више времена за регенерацију. Опоравак почиње обично изобличењем мириса (паросмија). Тако се, на пример, многим пацијентима у почетним фазама опоравка чула мириса дешавало да им кафа мирише на неку хемикалију или их подсећала на мирис канализације.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

6 коментара

  • Gubitak čula mirisa je dosao odjednom. Uzmete da pommirisete omeksivač, alkohol, parfem…i ne osetite ni malo, ali bukvalno ni malo. Što se tiče ukusa zamislite da vam daju nesto pokvareno i usput smrdljivo a lepo na izgled, i vi uzivate u jelu. Strasno iskustvo!

  • Sve isto… prvo bez cula posle parosmija. Nista vise nije kao pre, ne znam sta da jedem… strasno koliko su ti ta cula bitna, i ne shvatas dok se nesto ne desi. Bojim se da spremam obroke jer ne znam sta je pokvareno sta nije. Kafa, crni luk, meso, mirise mi na trulez, pasta za zube isto. Odvratno!

  • U novembru sam izgubila čulo mirisa posle mesec i po dana prvi osećaj mirisa, ali nije sve isto mirisalo, pre mesec dana sve mi smrdi kad spremam hranu, pasta i četkica kao da nisu one stare, moj miris kože užas, omekšivač sve smrdi, ljudi ako ovo potraje haos imali ovom leka

  • Potpuni gubitak čula mirisa 20. dan od početka infekcije. Parfemi, kafa, dim…ništa…Što se ukusa tiče slatko osećam jasno , slano povremeno da, povremeno ne a kiselo i gorko uopšte.

Оставите коментар