МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„МИКРОЧЕШАЉ” НАЈБРЖИ

Monash

Хиљаду филмова високе резолуције у секунди – нови чип поставио рекорд у брзини преузимања података.

МЕЂУ ИЗМЕЂУ

Сићушан чип, назван микрочешаљ, могао би једног дана да замени постојећи интернет инфраструктуру, истовремено омогућавајући невероватне брзине протока и обезбеђујући људима широм света стабилне везе чак и под великим оптерећењима. Стручњаци у Аустралији поставили су светски рекорд у интернет брзини са 44,1 терабита у секунди, омогућавајући корисницима да скину и до 1.000 филмова високе резолуције (HD) у секунди.

Мешовити научни тим са Универзитета Монаш, Свинберн и РМИТ користио је тип оптичког чипа, такозвани „микрочешаљ који садржи стотине инфрацрвених ласера, да пребаце податке кроз постојећи комуникациону инфраструктуру у Мелбурну. Најбржа комерцијална интернет брзина на свету тренутно је у Сингапуру, са просечном брзином преузимања података од 197,3 мегабита по секунди. У Аустралији је та брзина 43,4 мегабита по секунди, што је милион пута спорије о брзине која је постигнута у тесту.

„Микрочешаљ“

„Тренутно постоји глобална трка да се ова технологија пребаци на комерцијалан ниво, пошто је микрочешаљ у суптини веома користан у веома широком распону технологија. Мислим да ће овај и слични уређаји бити на располагању специјализованим установама и истраживачким лабораторијама за две до три године, а у првој комерцијалној употреби за око пет година, рекао је за Индепендент доктор Бил Коркоран са Универзитета Монаш. Оволика брзина протока није толико важна за појединачне кориснике да скину или стримују филмове за Нетфликса, али ће пружити подршку за бројне друге технологије које ће захтевати високе протоке.

„Не говоримо овде само о стримовању филмова. Примена наше комуникационе технологије и много шира. Могућност пребацивања таквих количина података може да се користи у разним аспектима – самовозећих аутомобила и будућим видовима транспорта, медицини, образовању, финансијама, комерцијалној индустрији, објашњава Коркоран.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар