MEĐU IZMEĐU

NASA OMAŠILA ASTEROID

208 pregleda

NASA gađala asterodi, ali je došlo do greške: Sada džinovske stene jure ka Marsu, Američka agencija 2022. letelicom je gađala asteroid Dimorfos. Ono što je ovom misijom dokazano je da postoji tehnologija kojom može da se skrene putanja takozvanih ubica gradova. Ipak, u svemirskom sudaru nastala je gomila od 37 džinovskih stena, prečnika od četiri do sedam metara, koji upravo jure ka Marsu, pokazuje najnovija naučna studija.

Misija koja je nazvana Dvostruki test preusmeravanja asteroida (DART) smatrana je uspešnom jer je promenila skretanje Dimorfosa i Didimosa, stene koja kruži oko njega. S druge strane, ispostavilo se da je stvaranje džinovskih stena greška, posebno što ako udare u Crvenu planetu mogu da naprave kratere na njoj, naveo je Live Science.

„Korišćenjem opservacija sistema Dimorfos-Didimos pomoću teleskopa Hubble, identifikovali smo 37 džinovskih stena veličine od 4 do 7 metara izbačenih iz sistema tokom udara DART-a. Ispitivali smo orbitalnu evoluciju sličnih stena i numerički predvideli njihovo kretanje u narednih 20 hiljada godina. Postoji šansa da udare u Mars u budućnosti. Imajući u vidu atmosferu planete, očekujemo da će neoštećeni da udare u površinu i da će da naprave kratere”, piše u studiji Marka Fenučija iz Evropske svemirske agencije i Albina Karbonjanija iz Opservatorije za astrofiziku u Bolonji.

Ovo je zapravo prvi put da su ljudi napravili meteorsku grupu koja bi mogla da pogodi jednu planetu. „Nismo očekivali da će toliko stena da nastane tokom misije. Moguće je da je reč o stenama koje su već kružile oko asteroida, a da ih je udar izbacio iz te orbite. Nisu nastale u udaru”, naveo je za National Geographic Endi Rivkin, planetarni astronom i jedan od članova misije DART. Kako se tvrdi, verovatnoća da će džinovske stene pogoditi Mars biće velika za 6.000 godina, a nakon toga ponovo za 13.000 godina.

 

(Ilustraciaj NASA)

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar