MEĐU IZMEĐU

NAJSTARIJI PARAZITI

360 pregleda

Praistorijski crvi, čiji su ostaci pronađeni prikačeni za primitivne školjke koje su živele pre 512 miliona godina „najraniji su poznati paraziti na Zemlji, navodi se u novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications.

Crvi i njihovi domaćini pojavili su se ubrzo nakon takozvane Kambrijske eksplozije. Fosil školjke sa crvima, pronađen je u Junanu u Kini i nosi ime neobolus vulongkingesis. Crvi su funkcionisali tako što su koristili hranu koju je školjka pokušavala da konzumira, filtrirajući iz vode sitne hranjive materije i plankton.„Praistorijski crvi su se postavljali duž vodenih struja koje su sa hranom privlačile školjke, Kada je plen bio privučen, deo hrane bi uzimali crvi, tako što su struje usmeravali prema sebi svojim specifičnim pokretima, rekao je autor studije i paleontolog Žifeji Žang sa kineskog univerziteta u Kijanu.„Organizmi koji živi na ovaj način, koji kradu hranu od domaćine i štete mu, poznati su i kao kleptoparaziti, dodao je Žifeji. 

Obično su praistorijske školjke filtriranjem čestica dolazile do hrane, ali deo obroka, parazitski crvi su redovno „krali“.Rezultati ove studije predstavljaju „najstariji poznati odnos parazita i domaćina identifikovan u dosadašnjim podacima fosila“, tvrde naučnici.Brahiopodi – koji podsećaju na male ostrige, nekada su brojale više od 12.000 vrsta. Međutim, danas ih predstavlja samo oko 450 vrsta, rekao je profesor Žifeji Žang.Jedan živi primer, „lingula, može se naći na obalama Japana.

Parazitske interakcije je teško dokumentovati na osnovu podataka u fosilima, a u ovom slučaju, naučnici su uspeli da skupe retke dokaze koji ukazuju, ne samo na ranu pojavu parazita, već i na posebnu vrstu „krađe“ hranjivih materija.Sistemi parazita i domaćina su i danas rašireni u prirodi, ali ih je izuzetno teško uverljivo identifikovati u prošlosti, na osnovu fosila.„Imamo kvantitativne dokaze o životu parazita koji stvaraju trajne veze, za ceo život, sa domaćinom, navodi se u studiji.„Naše istraživanje otkriva da je spoj životinja-domaćina i parazita nastao u ranim zajednicama Kambrije. Njihovo pojavljivanje možda je igralo ključnu ulogu u pokretanju evolutivnih i ekoloških promena koje su se dešavale u tom periodu, zaključuje se u nalazima istraživanja.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar