MEĐU IZMEĐU

SPERMA NAPUŠTA DEBELE

239 pregleda

Broj spermatozoida u semenoj tečnosti opada sve više, i to kod muškaraca širom širom sveta, a naučnici pokušavaju da shvate – zašto. Prema novom istraživanju u Kini, višak kilograma i gojaznost mogu doprineti smanjenju kvaliteta sperme ili plodnosti muškaraca koja uključuje broj spermatozoida. „Neprekidni pad kvaliteta ljudske sperme minulih decenija izazvao je veliku zabrinutost u svetu”, pišu epidemiolog Jingsin Li i saradnici sa Univerziteta Sun Jat-sen u naučnom radu. „Prethodne studije su ukazivale vezu porasta indeksa telesne mase i opadanja kvaliteta sperme, ali neki rezultati nisu dosledni.”

Kineski istraživača su rptiličilisistematski pregled i metaanalizu 50 prethodnih studija sa 71.337 muškaraca, koje su merile povezanost indeksa telesne mase i nekoliko pokauatelja kvaliteta sperme „Gojaznost i prekomerna težina bili su značajno povezani s padom kvaliteta sperme, a smanjenje kvaliteta sperme bilo je izraženije kod gojaznih muškaraca”, pišu naučnici. Podaci su pokazali da su gojazni imali manji volumen sperme, manji ukupan broj spermatozoida i nižu pokretljivost spermatozoida (manji broj pokretnih spermatozoida) u poređenju s muškarcima s normalnom telesnom masom.

Ovaj sistematski pregled ne ukazuje na konkretan uzrok i posledicu – da višak kilograma uzrokuje smanjenje kvaliteta sperme. Za sada jedino mogu da se istaknu obrasci za buduće istraživanje, a to bi uključivalo sagledavanje bioloških mehanizama. Razlozi za utvrđenu vezu nisu detaljno ispitivani u pomenutoj studiji, ali u prošlosti je nagovešteno da ima više uzročnika, od otrova u masnom tkivu preko hormonske neravnoteže do viška telesne temperature. Deo teškoća u otkrivanju šta se dešava u spermi jeste što na to mogu uticati  mnoge promenljive mogu uticati: zagađenje životne sredine, pušenje, starost, bolest, ishrana i još mnogo toga. Inače, mije lako izolovati jedan činilac.

Sve to zahteva više proučavanja u dužem razdoblju, uz postojanje ograničenja: u mnogim studijama uzet je samo jedan uzorak sperme, na primer. U nekim slučajevima, samoizveštavanje je korišćeno za utvrđivanje telesne mase umesto profesionalnog merenja. Prethodne studije su obelodanile da promene u načinu života i naknadni gubitak težine poboljšavaju kvalitet sperme – što najnovije istraživanje podržava. Istraživanje je objavljeno u International Journal of Obesiti.

(Ilustracija Wikipedia)

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar