MEĐU IZMEĐU

TESLINI ZRACI SOVJETIMA

169 pregleda

Sredinom juna 1943. godine u „Njujork tajmsu” osvanuo je članak u kojem je saopšteno da je Nikola Tesla stvorio oružje koje je „dovoljno jako da uništi 10 hiljada aviona na rastojanju od 400 kilometara”. Ovaj izum srpskog naučnika zapao je za oko sovjetskim agentima, koji su 1935. godine odlučili da ga kupe. Tesla je za svoj izum govorio da je najvažniji od ukupno 700 koliko ih je za života imao. Ovakva reklama u renomiranom štampanom mediju urodila je plodom i za „zrake smrti” čule su i američke i britanske i sovjetske službe. Interesovanje je bilo ogromno, mada je reč bila o defanzivnom oružju koje bi obezbedilo mir.

Štab Crvene armije se i ranije susretao sa sličnim projektima domaćih inženjera, ali nijedan nije bio dovoljno dobar da se sprovede u delo: ili je zahtevao prevelika ulaganja, ili previše truda u izradi ili, pak, veliko zalaganje inženjera da se obuče vojnici, ili previsok rizik da nešto pođe po zlu. S druge strane, Teslin izum je bio pun pogodak. Nekoliko meseci nakon vesti, Sovjeti su ušli u pregovore sa srpskim naučnikom. Sa strane SSSR vodio ih je predstavnik vojne špijunaže, Leonid Tolokonski, kome je pomagao jedan od najboljih sovjetskih inženjera – Artak Vartanjan.

„U julu prošle godine poznati fizičar Nikola Tesla obratio se našem konzulu u Njujorku i izvestio da je nakon 30 godina uspeo da razvije aparat putem koga se mogu lansirati zraci koji prže i obezvređuju sve pred sobom. Želeo bi da ga ponudi sovjetskoj vlasti, koja je jedina koja se zaista bori za mir”, pisalo je u izveštaju koji je poslat Staljinu. Za svoj izum Tesla je tražio veliku svotu novca za tadašnje vreme – čak 25 hiljada američkih dolara, a taj iznis sovjetskim vlastima delovao je sasvim razumno imajući u vidu da je u pitanju oružje koje bi garantovalo mir. I tako je 1935. konačno potpisan je ugovor o kupovini crteža i tehničkih specifikacija.

Pošto je novac uplaćen, Tesla je ruskim stručnjacima predao kompletnu dokumentaciju, koja se sastojala od projekta za instalaciju i opisa svih hemikalija potrebnih za eksploataciju uređaja. Uz to zaključen je dogovor o sprovođenju konsultacija tokom montaže, koja bi po planu trebalo da se realizuje u naredna 4 meseca. Nakon što su Sovjeti pazarili dokumentaciju, ideja o izradi puške koja uništava sve pred sobom je zamrla. Neki smatraju da je razlog tome bilo streljanje Mihaila Tugačevskog, jednog od inicijatora ove ideje i strah koji je taj događaj izazvao, drugi da je projekat bio samo dobro reklamirana prazna priča u koju ni sam Tesla nije verovao.

Jutro nakon smrti naučnika 1943godine, u njegovu hotelsku sobu je ušao rođak Sava Kosanović, koji je pregledajući stvari pokojnika uočio nešto neobično: nestao je deo ličnih predmeta, a i neka tehnička dokumentacija i notes u kojem je naučnik beležio svoja otkrića i misli. Pretpostavlja se da su se tu nalazili spisi o „zracima smrti”. Zatim se saznalo da je osim Sovjetskom Savezu, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, Tesla svoj izum nudio i Kraljevini Jugoslaviji i Francuskoj, a i Hrvatskoj i Sloveniji. Da li je uspeo da ga proda ovim zemljama ne zna se, ali je sigurno: Sovjeti koji su ga kupili ga nisu koristili tokom Drugog svetskog rata.

 

(Ilustracija Wikipedia)

(RT Balkan)

O autoru

administrator

Ostavite komentar