MEĐU IZMEĐU

BATERIJA ZA CEO ŽIVOT

293 pregleda

Kineska novoosnovana kompanija „Betavolt” je razvio bateriju kojoj, kako tvrdi, nije potrebno punjenje ili održavanje 50 godina. Kako je preneo list „Independent”, proboj u minijaturizaciji atomske energije znači da su sabijena 63 nuklearna izotopa u modul veličine novčića. Baterija je već na pilot testiranju, a  planira se masovna proizvodnja za uređaje kao što su telefoni i dronovi, ali još se ne zna kada.

Početni model nuklearne baterije isporučuje 100 mikrovata snage na naponu od 3 volra, sa dimenzijama 15x15x5 milimetara. Cilj je da se do 2025. proizvele bateriju snage od 1 vata. Većina ljudi bi verovatao oklevalo da nosi nuklearni uređaj u džepu, ali kompanija uverava da višeslojni dizajn sprečava da se naterija zapali ili eksplodira. Nuklearne baterije rade tako što toplotu iz radioaktivnog raspada pretvaraju u energiju. Obično koriste izotope kao što je plutonijum-238 i poznate su po svojem dugom veku, koji traje decenijama bez održavanja.

Savršene su za svemirske misije i lokacije gde nema struje, ali nisu previše efikasne, a i korišćenje radioaktivnih materijala potencijalno postavlja pitanja bezbednosti i životne sredine. Kompanija, međutim, kaže da su „ove baterije ekološki prihvatljive, a nakon perioda raspada, 63 izotopa se pretvaraju u stabilan izotop bakra, koji nije radioaktivan i ne predstavlja nikakvu pretnju ili zagađenje po životnu sredinu”.

 

(Ilustracija Betavolt)

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar