MEĐU IZMEĐU

BELI PATULJAK OD SUNCA

208 pregleda

Međunarodni tim naučnika proučavao je ponašanje i uticaj belih patuljaka – poslednje faze zvezda kada su sagorele svoje gorivo – na planetarne sisteme poput našeg. Kada se asteroidi, sateliti i planete previše približe belim patuljcima, njihova ogromna gravitacija kida ova planetarna tela u sve manje delove, koji se potom sudaraju i mrve u prašinu. Dok našu planetu ne čeka ovakva sudbina (pošto će je pre toga Sunce progutati), ostatak solarnog sistema od Marsa do Jupitera biće izmrvljen našom zvezdom kada bude postala beli patuljak.

Vođa studije, dr Amornrat Aungverodžvit sa Univerziteta Naresuan na Tajlandu, naveo je da su prethodna istraživanja pokazala kako planete, sateliti i asteroidi koji se previše približe belim patuljcima bivaju pokidani izuzetnom gravitacionom silom ovih svemirskih tela. Posle haosa koji nastaje sudaranjem i mrvljenjem svih manjih tela ostaje prašina koja omogućava istraživačima da utvrde od koje vrste materijala su bila napravljena.

„Činjenica da možemo da detektujemo ostatke asteroida, satelita pa čak i planeta koji proleću oko belog patuljka svakih nekoliko sati je fantastično, a naša studija je pokazala da se stanje sistema sa belim patuljkom u sebi rapidno menja, u roku od nekoliko godina”, istakao je profesor Boris Gensik sa odeljenja za fiziku Univerziteta u Varviku. Za novu studiju, naučnici su ispitivali promene u blještavosti zvezda tokom 17 godina, čime su utvrdili kako se menjaju i ponašaju. Fokusirali su se na tri različita bela patuljka, a svi su se drugačije ponašali.

Prvi beli patuljak, poznat kao ZTF J0328-1219, lepo se ponašao proteklih nekoliko godina, ali su naučnici pronašli dokaze o velikom kataklizmičnom događaju koji se desio oko 2010. godine. Druga zvezda (ZTF J0923+4236) svakih nekoliko meseci je imala oscilacije u blještavosti, a tokom tamnijih faza pokazivala je haotičnu varijabilnost na nivou od nekoliko minuta. Poslednji beli patuljak koji su analizirali (WD 1145+017) u prethodnoj studiji koju je MIT sproveo 2015. se ponašao blizu teorijskih pretpostavki. Nova studija je pokazala da je proteklih godina postajao sve sjajniji, što ukazuje da je pre 2015. godine došlo do katastrofalnih sudara koji su stvorili mnogo prašine i ona se sada polako raspršuje. „Tužna vest je da će Zemlju progutati Sunce pre nego što postane beli patuljak”, objašnjava Gensik.

 

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar