MEĐU IZMEĐU

ANTROPOCEN NA ČEKANJU

210 pregleda

Svetsko referentno telo je nakon decenija rasprava konačno odlučilo da neće priznati antropocen, razdoblje koje karakterišu tragovi ljudske prisutnosti svuda na planeti, posebnim razdobljem u geološkoj istoriji Zemlje. Mada je neporeciv uticaj ljudi, poput vrtoglava porasta gasova „staklene bašte”, nagomilavanja mikroplastike i ostalih onečišćenja svih vrsta i masovnog izumiranja vrsta, to ipak ne znači da smo izašli iz holocena, postojećeg geološkog razdoblja koje je počelo pre 12.000 godina završetkom poslednjeg ledenog doba, objavila je Međunarodna unija geoloških nauka (IUGS).

Na ovu odluku ne postoji pravo na žalbu. Godine 2009. osnovana je naučna radna grupa koja je trebalo da utvrdi u kolikoj je meri čovečanstvo promenilo (ili nije) geološka razdoblja. U julu 2023., nakon gotovo 15 godina proučavanja raspoloživih podataka, članovi su odabrali jezero Kroford blizu Toronta u Kanadi kao globalno referentno mesto za početak antropocena. Slojeviti sedimenti na dnu tog jezerceta, površine jednog kvadratnog kilometra, krcati su mikroplastikom, pepelom od izgaranja nafte i uglja i tragovima radioaktivnih padavina, što je najbolji dokaz da se otvorilo novo poglavlje u geološkoj povesti Zemlje.

No znali su da je neizvesno hoće li IUGS priznati postojanje antropocena, s obzirom na to da brojni renomirani geolozi veruju da tehnički kriterijumi za uvođenje novoga geološkog razdoblja nisu ispunjeni. Glasanje je održano u pododboru moćne Međunarodne komisije za stratigrafiju (ICS), tela IUGS odgovornog za metodičnu podelu 4,6 milijardi godina postojanja naše planete na geološke ere, razdoblja i epohe. Od 19 članova koji su glasali, 12 ih je bilo protiv. Nema dvojbe da je „doba čoveka” donelo duboke globalne promene, slaže se Erl Elis, profesor geografije na Univerzitetu Marilend, koji kritikuje predlog o antropocenu: „ Ali nema potrebe da se uspostavi čvrsta granica. To jednostavno nije najvažnije pitanje.” Martin Hed, profesor naučenih studija o Zemlji na Univerzitetu Brok u Kanadi i zagovornik antropocena, kazao je da postoji „bezbroj geoloških znakova” nove ere. Činjenica da je IUGS odbila priznati antropocen „propuštena je prilika da se prepozna i podrži jednostavna stvarnost, odnosno da je naša planea napustio svoje prirodno stanje funkcionisanja sredinom 20. stoleća”, izjavio je on za AFP.

 

(Ilustracija NASA)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar