MEĐU IZMEĐU

RAT LJUDI PROTIV ROBOTA

305 pregleda

Svet bi mogao da se suoči sa ozbiljnim katastrofama pre nego što upotreba oružja veštačke inteligencije (AI) bude regulisana na odgovarajući način, kaže dr Džefri Hinton, dobitnik Tjuringove nagrade, koji se smatra pionirom tehnologije. Bivši „Guglov” inženjer, koji je napustio kompaniju prošle godine, uporedio je upotrebu tehnologije u vojne svrhe sa primenom hemijskog oružja – upozoravajući da će se „veoma gadne stvari” dogoditi pre nego što globalna zajednica postigne sveobuhvatan sporazum uporediv sa ženevskim konvencijama.

„Pretnja o kojoj sam govorio je egzistencijalna pretnja”, rekao je on u intervjuu za irski (RTE), ističući da će „te stvari postati mnogo inteligentnije odnas i da će preuzeti vlast”. Takozvani kum AI istakao je da će veštačka inteligencija uticati na širenje dezinformacija i gubitak poslova, kao i na oružje budućnosti, dodavši: „Jedna od pretnji su ‘borbeni roboti koji će bogatim zemljama mnogo olakšati da ratuju sa manjim, siromašnijim zemljama, a oni će biti veoma gadni, i mislim da neizbežno dolaze.”

On je pozvao vlade da izvrše pritisak na tehnološke stručnjake, posebno u Kaliforniji, da sprovedu opsežno istraživanje bezbednosti AI tehnologije: „Umesto da to bude naknadna misao, trebalo bi da postoje podsticaji vlade da bi se osiguralo da kompanije ulažu mnogo truda u bezbednost”. Naučnik je, takođe, istakao ogromne prednosti koje veštačka inteligencija može doneti čovečanstvu, posebno u zdravstvu, ističući da ne žali ni za jednim svojim doprinosom tehnologiji.

Uprkos rastućem interesovanju za veštačku inteligenciju, nekoliko istaknutih ličnosti u tehnološkoj industriji upozorilo je na potencijalne opasnosti neregulisanog usvajanja tehnologije. Izvršni direktor „Tesle” Ilon Mask, saosnivač „Epla” Stiv Voznijak i Jošua Bengio, koji se smatra pionirom veštačke inteligencije za svoj rad na neuronskim mrežama, bili su među vodećim ličnostima u industriji što su prošle godine zajedno potpisale pismo pozivajući na agresivnu regulaciju sektora veštačke inteligencije.

 

(Ilustracija Pixabay)

(RT Balkan)

O autoru

administrator

Ostavite komentar