МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВАМПИР ИЗ ДОБА ЈУРЕ!

218 pregleda

Палеонтолози з Немачке открили су фосилизовану вампирску лигњу која је живела пре 183 милиона година. Роберт Вајс, Бен Тај и Дик Фукс су је описали у студији објављеној у Swiss Journal of Palaeontology. Вампирске лигње или вампироморфи су врста главоножаца која личи на лигње, али су у ствари у ближем сродству са октоподима. Неколико врста вампироморфа је откривено до сада, укључујући и неке који су изумрли, пише Phys.org.

 

Познати су по биолуминесцентним органима и дугим филаментима који могу да се увуку и извуку, по чему се разликују од осталих лигњи и октопода. За ову студију тим је истражио фосилне остатке вампироморфа откривене 2022. у Башаражу, у Луксембургу. Врсту су назвали Simoniteuthis michaelyi, а живела је у плитким водама на просторима који су данас у срце копнене Европе.

 

Овај фосил је у изузетном стању, реч је о комплетном примерку. Откривено је да је створење изгубило живот у тренутку када је јело две мале рибе, што је ретко за фосиле. Вампирска лигња била је дугачка 38 центиметара. „За разлику од модерних Vampyroteuthis infernalis, Simoniteuthis michaelyi живела је и ловила у плићим водама, што је било типично за ове животиње у мезозоику”, наведено је у студији.

 

(Илустрација IFL Science)

(Б92)

О аутору

administrator

Оставите коментар