MEĐU IZMEĐU

VEŠTAČKA PIŠE UMRLICE

218 pregleda

Danski naučnici su istrenirali veštačku inteligenciju na podacima miliona ljudi da što bolje predviđa pojedine faze ljudskog života, uključujući približno vreme smrti. Naime, kreatori life2vec-a su hteli istražiti obrasce i odnose koje koriste takozvani programi dubokog učenja da bi predvideli širok raspon zdravstvenih ili društvenih životnih događaja. „Radi se o uopštenom okviru za predskazivanje faza ljudskog života. Može donekle predvideti sve aspekte za koje je trenirana i za koje ima uvid u bazu podataka”, rekao je za AFP i računarski naučnik Sune Lehman sa Tehničkog univerziteta Danske (DTU). „Model bi mogao predvideti zdravstvene ishode. Dakle, plodnost ili gojaznonost. Hoće li neko ili ne oboleti od raka. Takođe bi mogao izračunati hoćete li zaraditi mnogo novca.”

Pomenuti algoritam koristi sličan proces kao ChatGPT, ali umesto teksta analizira varijable koje utiču na život kao što su rođenje, obrazovanje, radni sati u sedmici, raspored i slično. „Mogli bismo reći da je život jednostavno sled događaja: rađamo se, idemo kod pedijatra, školujemo se, selimo, ženimo i tako dalje”, dodao je danski naučnik. Nakon što su istraživači predstavili program, na internetu se pojavilo mnoštvo lažnih stranica s novim kalkulatorom smrti. Stoga oni upozoravaju da je softver privatan i za sada nedostupan na internetu, u široj naučnoj zajednici ili javnosti. Model je baziran na anonimnim podacima oko šest miliona Danaca koje je prikupila službena agencija Statistics Denmark. Kad je reč o predviđanju smrti, algoritam je bio u pravu u 78 posto slučajeva; a u predviđanju hoće li se osoba preseliti u drugi grad ili državu, bio je tačan u 73 posto slučajeva.

„Gledamo ranu smrtnost. Dakle, uzeli smo grupu od 35 do 65 godina i pokušali predvideti, na temelju osmogodišnjeg razdoblja od 2008. do 2016, hoće li osoba umreti u sledeće četiri godine. Model to može učiniti jako dobro, bolje od bilo kojeg drugog programa”, objasnio je Lehman. Naučnici su fokusiranjem na mlađu/srednju dobnu grupu mogli proveriti pouzdanost algoritma. „Za sada se radi o istraživačkom projektu. Gledamo šta je moguće, a šta nije.”. Istraživanje Using sequences of life-events to predict human lives objavljeno je u časopisu Nature Computational Science.

 

(Ilustracija Shutterstock)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar