MEĐU IZMEĐU

VIKINZI LEČILI KARIJES

241 pregleda

Nova analiza zuba iz doba Vikinga, koji datiraju pre otprilike hiljadu godina, pružila nam je zanimljiv uvid u stomatologiju tog vremena koja je izgleda bila mnogo naprednija nego što se mislilo. Stručnjaci sa Univeriteta Geteborg i muzeja Vestergetlands u Švedskoj pregledali su ukupno 3.293 zuba 171 Vikinga različitog uzrasta. Utvrdili su da su drevni Skandinavci i te kako pazili na zdravlje zubiju, nisu ih zapostavljali i puštali da propadaju.

„Našli smo naznake da su Vikinzi modifikovali zube, poput dokaza o korišćenju čačkalica, brušenju prednjih zuba, čak i stomatološkom lečenju zubnih infekcija”, rekla je odontološkinja Karolina Bertilson sa Univerzioteta Geteborg, a prenosi Science Alert. Zubi datiraju iz 10. do 12. veka, a pronađeni su na poznatom arheološkom lokalitetu Varnhem u čije je tlo jako pogodno za očuvanje ljudskih ostataka, uključujući kosti i zube. Analiza zuba odraslih Vikinga je pokazala da je 13 posto bilo zahvaćeno karijesom, često na površini korena.

Odrasli su ostajali bez pokojeg zuba; u prosjeku su tokom života izgubili 6 posto zuba, isključujući umnjake. Zubi dece mlađe od 12 godina nisu imali znake karijesa ili propadanja. Ono što je zanimljivo, nađeni su dokazi, što je uključivalo i pokušaje popunjavanja rupa (slika dole), najverovatnije da bi se smanjila zubobolja nastala nakon infekcije. „Ovo je jako zanimljivo otkriće. Ne razlikuje se od današnjih stomatoloških intervencija prilikom kojih bušimo nezdrave zube. Izgleda da su Vikinzi znali da ih popravljaju, s tim da ne znamo da li su sami to radili ili su imali pomoć”, objašnjava Bertilson.

Kod jednog Vikinga je primećeno i namerno brušenja prednjih zuba. Analiza je, takođe, pokazala da je za Vikinge do 40 godina starosti gubitak zuba bio veći problem od karijesa, uprkos tome što su koristili čačkalice i sprovodili rudimentarne popravke. „Ova studija pruža nove uvide u oralno zdravlje Vikinga i ukazuje na to da je vikinškoj kulturi s lokaliteta Varnhem bilo važno stanje zuba. Ujedno ukazuje da je stomatologija u vikinško doba verovatno bila sofisticiranija nego što se mislilo”, naglasila je Bertilson. Istraživanje Caries prevalence and other dental pathological conditions in Vikings from Varnhem, Sweden objavljeno je u časopisu PLOS ONE.

 

(Ilustracija PLOS ONE/Carolina Bertilsson)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar