МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВИШЕ НАСИЉА У ПЕСМАМА

234 pregleda

Стихови песама у минулих су 40 година постали агресивнији и пуни насиља, а текстови реп, кантри, поп, ритам и блуз и рок песмама једноставнији и чешће се понављају, показало је истраживање објављено у часопису Scientific Repoprts. У реп музици уочен је највећи пораст агресивних текстова и негативних емоција, док их је најмање у кантри. Ева Цангерле, доценткиња на Одсеку за информатику Универзитета у Иннсбруку сматра да су речи повезане с гневом и љутњом можда постале чешће јер музика – као огледало друштва – „одражава општије промене у друштву и култури”. Она и сарадници анализирали су текстове 12.000 песама на енглеском језику објављених од 1980. до 2020. године.

Истовремено су проучили странице с таквим текстовима на интернетској платформи за текстове песама Genius. Открили су да су текстови уопште временом постали једноставнији и лакши за разумевање. Анализа је показала и да се смањио број речи које се користе, особито када је посреди реп и рок. Истраживачи претпостављају да би то могла бити посљедица промене у начину извођења, а притом мисле на све већи број песама које се репродукују као позадинска музика. „У протекле четири деценије сведоци смо разних промена – од куповања грамофонских плоча у трговинама до могућности избора међу стотинама милиона пјесама на платформама путем мобилног телефона, и то је променило начин на који се данас музика слуша.”

Истраживачи су установили и да су текстови постали емотивнији и личнији, а да је у репу пеиметно повећање и позитивних и негативних речи. Емотивно негативни текстови све су чешћи и у ритму и блузу, попу и кантри песмама. Анализом страница на Genius-у открили су да су се старије рок песме бирале више од оних новијих, а обратно је код кантри песама. То би могло значити да слушаоци рока више воле текстове старијих песама, а обожаваоци кантрија можда текстове новијих песама. Kоментирајући своје запажања закључили су: „Наше истраживање упућује на то да у случају репа, рока и кантрија текстови имају важнију улогу него у осталим жанровима и да интересовање за текстове надилази и само слушање музике.”

У одвојеном су истраживању амерички научници недавно су покушали утврдити како на испитанике утичу песме чији су текстови прожети насиљем. У закључку студије, објављене у часопису Journal of Personality and Social Psychology, стоји да песме које говоре о насиљу могу резултирати тиме да особа из чиста мира постане ратоборна и да јој се јаве агресивне мисли. „Један од најважнијих закључака овог и још неких проучавања о насиљу у свету забаве гласи: текстови песама снажно утичу на особу која их слуша”, казао је руководилаџ истраживачког тима Крејг Андерсон. „То је порука на коју сви треба да обрате пажњу, нарочито родитељи деце и малолетника.”

 

(Илустрација Pixabay)

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар