Najnovije istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da je velika raznolikost ishrane bogate flavonoidima povezana sa manjim rizicima od opšte smrtnosti i hroničnih bolesti. Viši unos takve hrane u vezi je sa nižim rizikom od smrtnost ili osnovnih hroničnih bolesti. Ovo je zaključak najnovijeg istraživanja objavljenog pre nekoliko dana u naučnom časoisu Nature food.
Flavonoidi su biljni sekundarni metaboliti, čiji se blagotvorni uticaj na organizam proučava već nekoliko decenija. Do sada ih je otkriveno više od 800, a mnogi su u stvari pigmenti u voću i povrću. Istraživanje sprovedeno na više od 124.000 ispitanika u Velikoj Britaniji, koje su predvodili naučnici iz Instituta za bezbednost hrane u Belfastu, pokazalo je da su oni koji su konzumirali najraznovrsniji spektar flavonoida u ishrani, imali za šest do dvadeset odsto niži rizik od smrtnosti i učestalosti kardiovaskularnih oboljenja, raka, dijabetesa. neurodegenerativnih i bolesti disajnih organa.
Pored toga, zaključeno je da su količina i raznolikost flavonoida nezavisni prediktori smrtnosti i hroničnih bolesti, što znači da je konzumiranje veće količine i šire raznolikosti bioflavonoida bolje za dugoročno zdravlje od samo jedne od tih komponenti. Rezultati upućuju na to da konzumiranje nekoliko dnevnih obroka hrane ili pića različitih prirodnih boja, poput čajeva, vina, bobica, raznoraznog šarenog voća i povrća, može smanjiti rizik od prerane smrtnosti i hroničnih bolesti, navodi se u zaključku. Prema tome, za duži i zdraviji život, potrudite se da u tanjiru uvek imate dugu.
(RTS)