МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОРОНА НЕ СМЕ НА ПОПАЈА

569 pregleda

Холандски научници су код пацијената који су умрли од последица ковида 19 или су примљени на одељење интензивне неге с дијагнозом те болести открили недостатак витамина ка, важног код регулисања згрушавања крви.

Лекари који су проучавали развој болести у болници Kанисијус Вилхелмина у граду Најмегену, нашли су везу између болести и овог витамина баш због тога што ковид 19 изазива згрушавање крви, што доводи до разградње еластичних влакана у плућима, а витамин ка, који се у организам уноси храном и апсорбује у гастроинтестиналном тракту, кључан је за производњу протеина који регулише згрушавање. Они верују да би могао да особе заштити од тежег облика обољења плућа. Холандски истраживачи сада чекају рецензију студије, а по одобрењу би почели с клиничким испитивањима.

Др Роб Јансен, научник који ради на пројекту, каже да ће, с обзиром на почетне резултате студије подстицати код људи што већи унос витамина ка у организам, уз изузетак пацијената који су на терапији лековима за згрушавање крви попут варфарина. Он каже да је овај нутријент добар и за крвне судове, кости и за плућа у сваком случају и да га треба узимати.

„Витамини ка-1 и ка2. Kа-1 налазе се у спанаћу, броколију, зеленом лиснатом поврћу, у боровницама и у свим врстама воћа и поврћа. Организам боље апсорбује ка-2, а има га пуно у холандским и француским сиревима, односно тврдим и плеснивим сиревима”, преноси Недељник”.Витамином ка-2 посебно је богато традиционално јапанско јело од ферментисане соје, нато, карактеристичне лепљиве структуре и опорог укуса, због чега ћемо додатно истражити његову здравствену корист”, рекао је он. Истраживање је спроведено у сарадњи с Институтом за кардиоваскуларне болести у Мастрихту, једним од највећих европских института за истраживање болести срца и крвног система.

(Извор Б92)

О аутору

administrator

Оставите коментар