MEĐU IZMEĐU

NAGRADA „JARIĆ” ZELJKOVIĆU

177 pregleda

Fondacija „Prof. dr Marko V. Jarić” dodelila je prestižnu nagradu „Marko Jarić” za 2023. godinu dr Iliji Zeljkoviću, redovnom profesoru Boston koledža, SAD. Svečanost povodom proglašenja dobitnika održana je u četvrtak, 14. marta 2024. godine, u 12 časova, u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti (Kneza Mihaila 35, Beograd).

Nagrada „Marko Jarić”, koja se u medijima ponekad naziva i „srpski Nobel za fiziku”, dodeljuje se više od 25 godina za izuzetne rezultate u fizici. Nagradu finansijski podržava Institut za fiziku u Beogradu koji organizuje ovu svečanost. Ovo priznanje su dobili naši najugledniji istraživači od kojih su mnogi, baš kao i Marko Jarić, poreklom iz Srbije, a rade na vodećim svetskim univerzitetima.

Ove godine, kako je navedeno u odluci žirija, nagrada je pripala dr Zeljkoviću „za izuzetne doprinose proučavanju jako korelisanih superprovodnih materijala na bazi kuprata i kristalnih topoloških izolatora, kao i proučavanju superprovodnika sa Kagome kristalnom rešetkom”. Žiri nagrade, koji su činili akademik Zoran V. Popović, dr Jelena Radovanović, redovna profesorka Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dr Đorđe Spasojević, redovni profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, odluku je doneo jednoglasno.

Dr Ilija Zeljković je završio Matematičku gimnaziju 2003. godine u Beogradu, a zatim osnovne studije fizike i računarstva 2007. godine na Vašington univerzitetu u Sent Luisu. Doktorsku disertaciju odbranio je na Univerzitetu Harvard 2013. godine na temu visokotemperaturnih superprovodnika na bazi kuprata. Glavni rezultati njegovog istraživanja iz tog perioda su objavljeni u vodećim časopisima Science i Nature Materials. Dr Zeljković je karijeru nastavio na Boston koledžu u grupi Vidje Madhavana (Vidya Madhavan). Napredujući kroz karijeru na Boston koledžu, dr Zeljković je uspostavio svoju grupu koja se bavi sintezom novih materijala i istraživanjima pomoću skenirajuće tunelske mikroskopije. Do sada je istraživao superprovodnike na bazi kuprata, superprovodnike na bazi gvožđa, a trenutno superprovodnike sa Kagome kristalnom strukturom.

Fondacija „Prof. dr Marko V. Jarić” osnovana je 1998. godine, sa ciljem očuvanja uspomene na život i delo Marka Jarića (1952-1997), a njena najpoznatija aktivnost je istoimena nagrada, koja se dodeljuje pojedincu ili grupi naučnika za izuzetne naučne rezultate u fizici. Tokom svečanosti koja se organizuje u četvrtak, 14. marta u 12 časova u svečanoj sali SANU, povodom dodele ovog priznanja i obeležavanja rođendana Marka Jarića, publici i gostima će se obratiti predsednik Upravnog odbora Fondacije, dr Aleksandar Belić, upravitelj Fondacije, prof. dr Petar Adžić, direktor Instituta za fiziku u Beogradu, dr Aleksandar Bogojević, predsednik ovogodišnjeg žirija za dodelu nagrade, akademik Zoran V. Popović, kao i predstavnik SANU i počasni gost, posle čega će nagrada biti dodeljena. Nakon svečane dodele, po tradiciji, laureat će održati popularno predavanje i predstaviti publici svoja istraživanja.

 

(Ilustracija Ilija Zeljković/Boston koledž i Chronicle)

(IFIZ)

 

O autoru

administrator

Ostavite komentar