МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕКИ СУ, ЧАК, БЕСМРТНИ

265 pregleda

Портал Live Science направио је листу коју чине претежно становници морских дубина који најдуже живе на свету. За разлику од људи, за које научници тврде да могу да живе од 120 до 150 година, они претрајавају вековима, пчак и миленијумима. Највец́и рекордери налазе се у светским океанима. Листу од пет морских и океанских становника са најдужим животним веком чине:

Исландска шкољка

Исландска шкољка или Arctica Islandica борави на северу Атлантског океана, а научници тврде да може да живи и дуже од 500 година. Најстарија пронађена била је шкољка Минг, стара 507 година и добила је име по кинеској династији јер је рођена током те династије.

Црни корал

Иако у почетку изгледају као подводне стене или биљке, корали су заправо колоније бескичмењака полипа. Ови полипи се могу размножавати сексуално или асексуално. Најдуговечнији су дубокоморски црни корали, који живе у тропским морима. Најстарији примерци црног корала пронађени су на Хавајима и стари су више од 4.200 година.

Сунђери

Најдуговечнији сунђери имају стакласто тело, и живе у дубоким океанима. Један од најстаријих примерака припадао је врсти Morohaphis chuni и био је стар око 11 хиљада година.

Бесмртна медуза

Бесмртна медуза или Turritopsis dohrnii, која обитава у Средоземном мору, може да живи вечно. Ова врста је позната по томе што може да се претвори у полип када је неухрањена или када се осећа угроженом, а касније се поново претвори у медузу. Иако бесмртне медузе не могу да угину од старости, њихова величина од 4,5 милиметра не дозвољава им да дуго живе јер их често поједу рибе и други организми.

Хидра

Хидре се, такође, сматрају бесмртним. Оне имају способност регенерације, што значи да се њихове матичне ц́елије непрестано деле како би замениле оштец́ене. Иако не старе, и даље су мета разних предатора и болести, али би под повољним условима могле да живе вечно. Остале дуговерчне становнике океана са листе можете видети на линку.

 

(Илустрација Shutterstock/Choksawatdikorn)

(Н1)

О аутору

administrator

Оставите коментар