МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АНТИБИОТИЦИ ЗА ТРУДНОЋУ

232 pregleda

Сматра се да жене које истовремено узимају контрацепцијске пилуле и антибиотике као меру опреза треба да користе додатну контрацепцију.

Лекари већ дуже време сумњају у то да антибиотици смањују делотворност контрацепцијских пилула, а нова опсежна студија британских научника пружила је додатне доказе за такву претпоставку. Истраживањем је откривено да постоји интеракција између антибиотика и хормонских контрацептива, што потенцијално може умањити дејство пилула.

То значи да жене које користе обе врсте лекова истовремено морају предузети додатне мере опреза да би избегле нежељену трудноћу, показало је истраживање британских знанственика које је водио тим др Робина Фернера из Института за клиничке науке Универзитета у Бирмингему. Њихови налази указују на то да је узимање антибиотика, у успоредби с узимањем других врста лијекова, повезано с до седам пута већим изгледима за непланирану трудноћу.

Налази су резултат опсежне анализе спроведене на више од 75.000 случајева примене антибиотика. Сматра се да жене које истовремено узимају контрацепцијске пилуле и антибиотике као меру опреза треба да користе додатну контрацепцију, попут кондома и спермицидних чепића или пене. Истраживачи су истакли да прорачун апсолутног ризика из постојећих података није био могућ, па су казали да он варира од жене до жене, зависно од физиолошких особина и низа додатних околности.

Др Џенифер Ву, гинеколошкиња у њујоршкој болници Ленокс хил, прочитавши студију казала је да је квалитетно урађена, поред осталог зато што је квалитетно праћен велик број пацијенткиња. На темељу резултата објављених у стручноме часопису BMJ Evidence Based Medicine, Ву сматра да би лекари са својим пацијенткињама требало да разговарају о прописивању нових рецепата за антибиотике и о томе могу ли они утицати на делотворност контрацепцијских пилула”.

(Извор Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар