MEĐU IZMEĐU

ANTIBIOTICI ZA TRUDNOĆU

230 pregleda

Smatra se da žene koje istovremeno uzimaju kontracepcijske pilule i antibiotike kao meru opreza treba da koriste dodatnu kontracepciju.

Lekari već duže vreme sumnjaju u to da antibiotici smanjuju delotvornost kontracepcijskih pilula, a nova opsežna studija britanskih naučnika pružila je dodatne dokaze za takvu pretpostavku. Istraživanjem je otkriveno da postoji interakcija između antibiotika i hormonskih kontraceptiva, što potencijalno može umanjiti dejstvo pilula.

To znači da žene koje koriste obe vrste lekova istovremeno moraju preduzeti dodatne mere opreza da bi izbegle neželjenu trudnoću, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika koje je vodio tim dr Robina Fernera iz Instituta za kliničke nauke Univerziteta u Birmingemu.Njihovi nalazi ukazuju na to da je uzimanje antibiotika, u usporedbi s uzimanjem drugih vrsta lijekova, povezano s do sedam puta većim izgledima za neplaniranu trudnoću.

Nalazi su rezultat opsežne analize sprovedene na više od 75.000 slučajeva primene antibiotika.Smatra se da žene koje istovremeno uzimaju kontracepcijske pilule i antibiotike kao meru opreza treba da koriste dodatnu kontracepciju, poput kondoma i spermicidnih čepića ili pene.Istraživači su istakli da proračun apsolutnog rizika iz postojećih podataka nije bio moguć, pa su kazali da on varira od žene do žene, zavisno od fizioloških osobina i niza dodatnih okolnosti.

Dr Dženifer Vu, ginekološkinja u njujorškoj bolnici Lenoks hil, pročitavši studiju kazala je da je kvalitetno urađena, pored ostalog zato što je kvalitetno praćen velik broj pacijentkinja. Na temelju rezultata objavljenih u stručnome časopisu BMJ Evidence Based Medicine, Vu smatra da bi lekari sa svojim pacijentkinjama trebalo da razgovaraju o propisivanju novih recepata za antibiotike i o tome mogu li oni uticati na delotvornost kontracepcijskih pilula”.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar