МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЖИВОТ ЗАЧЕТ У ПРАШИНИ

171 pregleda
Pixabay

Градивни блок живота је можда настао у облацима космичке прашине пре него што је доспео на Земљу.

Постоји неколико већих и важнијих питања од тога како је настао живот на Земљи, али покушај да се докучи нешто што се догодило пре скоро четири милијарде година, разумљиво да није лак за научнике. Недавно истраживање научника са Универзитета у Јени наговештава још један траг. Ново истраживање чији су резултати објављени у часопису у Nature Astronomy, посебно је било усмерено на пептиде, мање верзије протеина и један од основних грађевинских блокова потребних за постојање живота.

Пептиди контролишу све врсте процеса у телу, и обично је потребна вода да би се ови пептиди формирали. Аминокиселине су органска једињења која чине пептиде. Нова студија показује како се хемијски прекурсор назван амино кетен – који формира аминокиселину глицин – може да настане у космичким условима и без присуства воде. У ствари, водена фаза се може прескочити.

„Уместо да кренемо хемијским путем којим се формирају аминокиселине, желели смо да сазнамо да ли се могу формирати молекули амино кетена и директно комбиновати да би формирали пептиде, објашњава астрофизичар Сергеј Краснокутски са Универзитета у Јени. „И то смо урадили под условима који владају у космичким молекуларним облацима, односно на честицама прашине у вакууму, где су одговарајуће хемикалије присутне у изобиљу: угљеник, амонијак и угљенмоноксид. Тим је користио веома напредну вакуумску комору у којима је опонашан простор и подлога која имитира честице прашине да би показао пут реакције који ради на скоро квадрилионитном степену нормалног ваздушног притиска и на температури од минус 263 степена Целзијуса.


Сегеј Краснокутски

Аминокетен је такође откривен у експериментима, а високо реактивна природа молекула амино кетена вероватно је била кључна за то да се реакција уопште деси, кажу истраживачи – иначе би једноставно било превише хладно за рад. Другим речима, услови унутар облака космичке прашине могу потенцијално омогућити формирање пептида, што би могао бити један од начина на који су стигли до Земље. То је још један правац за научнике који могу да истражују, јер доказују показују да права хемијска мешавина на нашој планети није била неопходна да би настао живот.

„Истраживања су показала да је у овим условима пептидни полиглицин настао од једноставних хемикалија, напомиње Краснокутски. Научници су већ заузети покушајима да открију који су састојци за живот можда стигли из свемира, а који су помешани управо овде на Земљи. Нова студија нуди још неке назнаке о пореклу живота – како на Земљи, тако потенцијално и на другим планетама. „Испорука биополимера формираних овом хемијом на стеновите планете у насељивој зони може бити важан елемент у пореклу живота, закључују истраживачи.

(Извор РТС)

О аутору

administrator

Оставите коментар