MEĐU IZMEĐU

ŽIVOT ZAČET U PRAŠINI

171 pregleda
Pixabay

Gradivni blok života je možda nastao u oblacima kosmičke prašine pre nego što je dospeo na Zemlju.

Postoji nekoliko većih i važnijih pitanja od toga kako je nastao život na Zemlji, ali pokušaj da se dokuči nešto što se dogodilo pre skoro četiri milijarde godina, razumljivo da nije lak za naučnike. Nedavno istraživanje naučnika sa Univerziteta u Jeni nagoveštava još jedan trag.Novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Astronomy, posebno je bilo usmereno na peptide, manje verzije proteina i jedan od osnovnih građevinskih blokova potrebnih za postojanje života.

Peptidi kontrolišu sve vrste procesa u telu, i obično je potrebna voda da bi se ovi peptidi formirali. Aminokiseline su organska jedinjenja koja čine peptide.Nova studija pokazuje kako se hemijski prekursor nazvan amino keten – koji formira aminokiselinu glicin – može da nastane u kosmičkim uslovima i bez prisustva vode. U stvari, vodena faza se može preskočiti.

„Umesto da krenemo hemijskim putem kojim se formiraju aminokiseline, želeli smo da saznamo da li se mogu formirati molekuli amino ketena i direktno kombinovati da bi formirali peptide, objašnjava astrofizičar Sergej Krasnokutski sa Univerziteta u Jeni.„I to smo uradili pod uslovima koji vladaju u kosmičkim molekularnim oblacima, odnosno na česticama prašine u vakuumu, gde su odgovarajuće hemikalije prisutne u izobilju: ugljenik, amonijak i ugljenmonoksid.Tim je koristio veoma naprednu vakuumsku komoru u kojima je oponašan prostor i podloga koja imitira čestice prašine da bi pokazao put reakcije koji radi na skoro kvadrilionitnom stepenu normalnog vazdušnog pritiska i na temperaturi od minus 263 stepena Celzijusa.


Segej Krasnokutski

Aminoketen je takođe otkriven u eksperimentima, a visoko reaktivna priroda molekula amino ketena verovatno je bila ključna za to da se reakcija uopšte desi, kažu istraživači – inače bi jednostavno bilo previše hladno za rad.Drugim rečima, uslovi unutar oblaka kosmičke prašine mogu potencijalno omogućiti formiranje peptida, što bi mogao biti jedan od načina na koji su stigli do Zemlje. To je još jedan pravac za naučnike koji mogu da istražuju, jer dokazuju pokazuju da prava hemijska mešavina na našoj planeti nije bila neophodna da bi nastao život.

„Istraživanja su pokazala da je u ovim uslovima peptidni poliglicin nastao od jednostavnih hemikalija, napominje Krasnokutski.Naučnici su već zauzeti pokušajima da otkriju koji su sastojci za život možda stigli iz svemira, a koji su pomešani upravo ovde na Zemlji. Nova studija nudi još neke naznake o poreklu života – kako na Zemlji, tako potencijalno i na drugim planetama. „Isporuka biopolimera formiranih ovom hemijom na stenovite planete u naseljivoj zoni može biti važan element u poreklu života, zaključuju istraživači.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar