МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КАО ДА СУ СЕ САМОУБИЛЕ

212 pregleda

 

Научници су након анализе костију пронађених на археолошком налазишту у југозападној Француској открили да су древни мештани пре 5.500 година у ритуалном жртвовању везали две жене и живе их покопали, убили их на сличан начин као што то чини данашња италијанска мафија. Антрополози су проучавали необичан положај три женских костура ископана 1985. граду Сен-Пол-Троа-Шато и закључили да су две, вероватно, умрле приликом мучења познатог као incaprettamento, у току којег се особи вежу врат и глежњеви тако да се она на крају угуши због положаја ногу.

Истраживачи су, такође, прегледали костуре с других археолошких налазишта широм Европе и пронашли још 20 случајева сличних жртвених убистава. Пракса је била релативно раширена у неолитику или млађем каменом добу. „Треће тело налазило се у нормалном положају и не знамо како је она умрла. Знамо само да су све три жене покопане у исто време”, рекао је за CNN антрополог Ерик Крибези са Универзитета Пол Сабатије у Тулузу.

Гробно место било је позиционирано у складу са изласком сунца за летњег солстиција и заласком у току зимског, због чега научници претпостављају да се радило о неком облику жртвовања, да су се на том мјесту окупљали древни људи да обележе смену годишњих доба, што је можда укључивало људске жртве. „Увек је постојала идеја повезаности нечије смрти и рода усева“, додао је Крибези, реферишући на слична веровања у другим културама, попут жртвовања људи код Инка у Јужној Америци. „Наишли смо на исту врсту жртвовања у различитим деловима Европе, а ради се о доста окрутној пракси. Нема крви, нико никога није лично убио. Жртве су, заправо, убиле саме себе.”

Иако је немогуће са сигурношћу доказати да су жене у Сен-Пол-Троа-Шатоу умрле на лицу места, положај (једна на другу) указује на то да су тамо намерно стављене и да су вероатно умрле у гробу. Истраживање A ritual murder shaped the Early and Middle Neolithic across Central and Southern Europe објављено је у часопису Science Advances.

(Илустрација Nicolas Senegas/Alain Beeching)

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар