МЕЂУ ИЗМЕЂУ

РНК КЉУЧ ПРОТИВ РАКА

240 pregleda
EPA/Monirul Amam

Нова истраживања показују да ови молекули РНK могу да играју кључну улогу у развоју болести.

Нова студија Института Kаролинска у Шведској показује како одређени молекули РНK контролишу поправку оштећене ДНK у ћелијама рака, што је откриће које би на крају могло да доведе до бољих третмана рака. Студија је објављена у часопису Nature Communications. Дуго се претпостављало да молекули РНK – основни молекули који постоје у свим живим организмима – учествују само у синтези протеина. Нова истраживања показују, међутим, да молекули РНK имају много ширу функцију и да могу да играју кључну улогу у развоју болести.

Оштећења ДНK се јављају и поправљаји континуирано, а у неким случајевима може довести до канцерогених мутација у геному. Фундаментално разумевање начина на који наше ћелије поправљају ДНK је стога кључно за дизајн нових третмана. У овој студији, истраживачи су испитали како одређени молекули РНK утичу на способност ћелија рака да поправе радијацијом оштећене или сломљене ДНK низове. Открили су да су два типа молекула – мала Cajal –специфична РНK 2 (scaRNA2) и VRAP53 – интераговали да регулишу ензим ДНK зависну протеин киназу (ДНK-ПK), што је заузврат утицало на механизме поправке ДНK.

„Наши налази показују да се нека РНK може везати за ензим који поправља оштећену ДНK и ради као дугме укључено-искључено за овај ензим, чиме се контролише поправка ДНK”, каже ауторка студије Марианне Фарнебо, истраживач на Одељењу за ћелије и молекуларну биологију у Kаролинска институту, а преноси Technology. Такође смо открили да измењени нивои такве РНK доводе до погрешне поправке ДНK у ћелијама рака.” Истраживачи се надају да резултати побољшавају разумевање улоге РНK у поправци ДНK и лечењу канцера.

(Извор Б92)

О аутору

administrator

Оставите коментар