MEĐU IZMEĐU

RNK KLJUČ PROTIV RAKA

240 pregleda
EPA/Monirul Amam

Nova istraživanja pokazuju da ovi molekuli RNK mogu da igraju ključnu ulogu u razvoju bolesti.

Nova studija Instituta Karolinska u Švedskoj pokazuje kako određeni molekuli RNK kontrolišu popravku oštećene DNK u ćelijama raka, što je otkriće koje bi na kraju moglo da dovede do boljih tretmana raka. Studija je objavljena u časopisu Nature Communications. Dugo se pretpostavljalo da molekuli RNK – osnovni molekuli koji postoje u svim živim organizmima – učestvuju samo u sintezi proteina. Nova istraživanja pokazuju, međutim, da molekuli RNK imaju mnogo širu funkciju i da mogu da igraju ključnu ulogu u razvoju bolesti.

Oštećenja DNK se javljaju i popravljaji kontinuirano, a u nekim slučajevima može dovesti do kancerogenih mutacija u genomu.Fundamentalno razumevanje načina na koji naše ćelije popravljaju DNK je stoga ključno za dizajn novih tretmana.U ovoj studiji, istraživači su ispitali kako određeni molekuli RNK utiču na sposobnost ćelija raka da poprave radijacijom oštećene ili slomljene DNK nizove.Otkrili su da su dva tipa molekula – mala Cajal–specifična RNK 2 (scaRNA2) i VRAP53 – interagovali da regulišu enzim DNK zavisnu protein kinazu (DNK-PK), što je zauzvrat uticalo na mehanizme popravke DNK.

„Naši nalazi pokazuju da se neka RNK može vezati za enzim koji popravlja oštećenu DNK i radi kao dugme uključeno-isključeno za ovaj enzim, čime se kontroliše popravka DNK”, kaže autorka studije Marianne Farnebo, istraživač na Odeljenju za ćelije i molekularnu biologiju u Karolinska institutu, a prenosi Technology.Takođe smo otkrili da izmenjeni nivoi takve RNK dovode do pogrešne popravke DNK u ćelijama raka.” Istraživači se nadaju da rezultati poboljšavaju razumevanje uloge RNK u popravci DNK i lečenju kancera.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar