МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТИТАНИЈУМ АНТИБИОТИК

169 pregleda
Canva/Fahroni

Руски научници су синтетисали наночестице титана и сумпора, а резултат је једињење с невероватним антибактеријским својствима.

Научници са Тамбовског државног универзитета и са Националног истраживачког технолошког универзитета синтетизовали су узорке наночестица титанијум-трисулфида (једињење титанијума и сумпора) да би проучили њихова антибактеријска својства. Испоставило се честице имаују високу антибактеријску активност – под одређеним условима, чак 3 пута јачу од хлора. Аутори се надају да су на корак ближи нових врстама антибиотика.

Отпорност бактеријских патогена на антибиотике данас је један од највећих претњи људском здрављу, баш из тог разлога потрага за новим антибиотским лековима важан је задатак фармацеута и хемичара широм света. Руски научници су, изгледа, пронашли идеалног кандидата који би могао заменити данашње антибиотике. Честице титанијум-трисулфида, синтетизоване на температури од 450 до 500 степени Целзијуса из трака нанометарске дебљине, показале су да могу бити достојна замена.

Помоћу електронске микроскопије и спектроскопских метода прикупљене информације о физичко-хемијским својствима материјала, показало се да је антибактеријска активност нанотрака уско повезана с хемијским саставом околне течности, што је крајње нетипично за већину савремених антибиотика у употреби. Примећена су два врха токсичности (антибактеријско дејство): први на минималним (0,0001 г/л) и други на максималним (1 г/л) концентрацијама титанијум трисулфида, док је при средњој концентрацији од 0,01 г/л примећено смањење токсичности, односно смањено антибактеријско дејство”, објаснила је Олга Захарова, директорка Истраживачког института за екологију и биотехнологију.

Због ових својстава, да би титанијум-трисулфидне траке пронашле практичну примену, неопходна су додатна истраживања, а на научницима је да смисле начин да стабилизују једињење у суспензијама и идентификују идеалну размеру у којој је антибактеријска активност најјача уз минималну штету по људско здравље и околину.

(РТ)

О аутору

administrator

Оставите коментар