MEĐU IZMEĐU

TITANIJUM ANTIBIOTIK

158 pregleda
Canva/Fahroni

Ruski naučnici su sintetisali nanočestice titana i sumpora, a rezultat je jedinjenje s neverovatnim antibakterijskim svojstvima.

Naučnici sa Tambovskog državnog univerziteta i sa Nacionalnog istraživačkog tehnološkog univerziteta sintetizovali su uzorke nanočestica titanijum-trisulfida (jedinjenje titanijuma i sumpora) da bi proučili njihova antibakterijska svojstva. Ispostavilo se čestice imauju visoku antibakterijsku aktivnost – pod određenim uslovima, čak 3 puta jaču od hlora. Autori se nadaju da su na korak bliži novih vrstama antibiotika.

Otpornost bakterijskih patogena na antibiotike danas je jedan od najvećih pretnji ljudskom zdravlju, baš iz tog razloga potraga za novim antibiotskim lekovima važan je zadatak farmaceuta i hemičara širom sveta. Ruski naučnici su, izgleda, pronašli idealnog kandidata koji bi mogao zameniti današnje antibiotike. Čestice titanijum-trisulfida, sintetizovane na temperaturi od 450 do 500 stepeni Celzijusa iz traka nanometarske debljine, pokazale su da mogu biti dostojna zamena.

Pomoću elektronske mikroskopije i spektroskopskih metoda prikupljene informacije o fizičko-hemijskim svojstvima materijala, pokazalo se da je antibakterijska aktivnost nanotraka usko povezana s hemijskim sastavom okolne tečnosti, što je krajnje netipično za većinu savremenih antibiotika u upotrebi.Primećena su dva vrha toksičnosti (antibakterijsko dejstvo): prvi na minimalnim (0,0001 g/l) i drugi na maksimalnim (1 g/l) koncentracijama titanijum trisulfida, dok je pri srednjoj koncentraciji od 0,01 g/l primećeno smanjenje toksičnosti, odnosno smanjeno antibakterijsko dejstvo”, objasnila je Olga Zaharova, direktorka Istraživačkog instituta za ekologiju i biotehnologiju.

Zbog ovih svojstava, da bi titanijum-trisulfidne trake pronašle praktičnu primenu, neophodna su dodatna istraživanja, a na naučnicima je da smisle način da stabilizuju jedinjenje u suspenzijama i identifikuju idealnu razmeru u kojoj je antibakterijska aktivnost najjača uz minimalnu štetu po ljudsko zdravlje i okolinu.

(RT)

O autoru

administrator

Ostavite komentar