МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТАЈНА МАЧЈЕГ ЈЕЗИКА

377 pregleda
Shutterstock

Једног дана мачка Алексис Ноел, по имену Марфи, весело је лизала саму себе, како то ове животиње обично раде. Научница је била фасцинирана и запитала се зашто је тај језик толико добро размрсује чворове и чисти крзно. Али када је погледала литературу, схватила је да су истраживачи мање-више игнорисали биомеханику чудесне четкице језика.

Зато је у новој студији са својим сарадницама покушала да разоткрије ту тајну. Једно од малобројних претходних истраживања је показало да су мачији језици прекривени шпицастим испупчењима које се користе као четкице, а сада је откривено да су ова испупчења, у ствари, кукице у облику канџе на чијим се врховима налазе удубљења у облику слова У”. Kада мирију, четкице леже равно на језику окренуте позади, али чим је време за тимарење, кукице се исправе. Удубљења на врховима кукица сакупљају пљувачку и распоређују је по крзну док се мачка тимари.

Оваква испупчења се не налазе само на језицима домаћих мачака. Истраживачи су, такође, испитали језике риса, пуме, снежног леопарда, тигра и лава. Открили су да и дивље мачке имају кукице сличне величине и облика, али веће мачке много већи број оваквих шиљака. Иако су испупчења прилично кратка, она служе великим мачкама у одржавању крзна. Једини изузетак је персијска мачка, чије кукице нису довољно велике да би се избориле с њеном дугом длаком. А када кукице наиђу на чворове, почну ротирају.

Након целодневног лизања мачка по свом крзну распореди течност једнаку петини чаше воде. Поред тога што им даје сјајан изглед, снимање термалном камером је показало да тимарење ствара разлику у температури од 30 степени између коже мачака и горњег слоја крзна. Истраживање је инспирисало научнике да направе своју верзију четке. Kористећи тродимензионални штампач, направили су малу четку TIGR, која имитира мачије кукице. Научници верују да ће она бити пун погодак за негу кућних љубимаца, а требало би боље да скида њихове длаке са кауча боље од просечног усисивача.

(Национална географија)

О аутору

administrator

Оставите коментар