MEĐU IZMEĐU

TAJNA MAČJEG JEZIKA

374 pregleda
Shutterstock

Jednog dana mačka Aleksis Noel, po imenu Marfi, veselo je lizala samu sebe, kako to ove životinje obično rade. Naučnica je bila fascinirana i zapitala se zašto je taj jezik toliko dobro razmrsuje čvorove i čisti krzno. Ali kada je pogledala literaturu, shvatila je da su istraživači manje-više ignorisali biomehaniku čudesne četkice jezika.

Zato je u novoj studiji sa svojim saradnicama pokušala da razotkrije tu tajnu. Jedno od malobrojnih prethodnih istraživanja je pokazalo da su mačiji jezici prekriveni špicastim ispupčenjima koje se koriste kao četkice, a sada je otkriveno da su ova ispupčenja, u stvari, kukice u obliku kandže na čijim se vrhovima nalaze udubljenja u obliku slova U”.Kada miriju, četkice leže ravno na jeziku okrenute pozadi, ali čim je vreme za timarenje, kukice se isprave. Udubljenja na vrhovima kukica sakupljaju pljuvačku i raspoređuju je po krznu dok se mačka timari.

Ovakva ispupčenja se ne nalaze samo na jezicima domaćih mačaka. Istraživači su, takođe, ispitali jezike risa, pume, snežnog leoparda, tigra i lava. Otkrili su da i divlje mačke imaju kukice slične veličine i oblika, ali veće mačke mnogo veći broj ovakvih šiljaka. Iako su ispupčenja prilično kratka, ona služe velikim mačkama u održavanju krzna. Jedini izuzetak je persijska mačka, čije kukice nisu dovoljno velike da bi se izborile s njenom dugom dlakom. A kada kukice naiđu na čvorove,počnu rotiraju.

Nakon celodnevnog lizanja mačka po svom krznu rasporedi tečnost jednaku petini čaše vode. Pored toga što im daje sjajan izgled, snimanje termalnom kamerom je pokazalo da timarenje stvara razliku u temperaturi od 30 stepeni između kože mačaka i gornjeg sloja krzna. Istraživanje je inspirisalo naučnike da naprave svoju verziju četke. Koristeći trodimenzionalni štampač, napravili su malu četku TIGR, koja imitira mačije kukice. Naučnici veruju da će ona biti pun pogodak za negu kućnih ljubimaca, a trebalo bi bolje da skida njihove dlake sa kauča bolje od prosečnog usisivača.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar