MEĐU IZMEĐU

TETOVAŽE PRATE ZDRAVLJE

193 pregleda
Unsplash

Osim estetske, naučnici žele da istraže i druge funkcije tetovaža, kao što je pomoć u praćenju čovekovog zdravlja.Stvaranje pigmenata za tzv. pametne tetovaže, koji se mogu ubrizgati pod kožu za praćenje određenih biomarkera u ljudskom telu, zahteva saradnju naučnika, inženjera i dizajnera”, kaže za CNN dr Ali Jetisen, istraživač na Odseku za hemijsko inženjerstvo na Imperijal koledžu u Londonu.Njegov koncept predstavlja zamenu konvencionalnog mastila za tetoviranje mastilom koje bi bilo sastavljeno od funkcionalnih materijala da bi se boje tetovaže menjale kao odgovor na spoljašnje stimulanse (promena nivoa šećera u krvi za osobe sa dijabetesom, praćenje funkcije bubrega i jetre ili upozorenja o dehidraciji).

Još jedan tim istraživača ispituje potencijale koristi odpametnih tetovaža koje se mogu naneti nevidljivim mastilom. Iako pojam tetovaže koje ne možemo da vidimo možda zvuči neobično, dr Karson Bruns sa Univerziteta Kolorado u Bolderu objašnjava da nevidljivo mastilo dobija pigment kada reaguje na ultraljubičasto svetlo i slične vrste zračenja. Drugim rečima, služi kao vrsta upozorenja.

Bruns je nevidljive tetovaže (koje on naziva solarne pege) prvo isprobao na sebi i trajale su od šest do osam meseci, pre nego što su izbledele. Nakon prvog kruga proba, sa svojim timom je smislio mastilo koje može trajati najmanje tri godine. Nada da će biokompatibilnost mastila iljudske kože biti maksimalno iskorišćena u budućnosti. Istraživači, inače, kažu da pametne tetovaže ne mogu da se hakuju ili ostanu bez baterije, što im daje veliku prednost u odnosu na nosivu tehnologiju, kao što su pametni satovi ili monitori glukoze.

Nosivi uređaji su odlični, kaže Bruns, ali mogu postati neudobni ili ih je potrebno vremenom zameniti, a implantati često zahtevaju invazivnije operacije. Pametne tetovaže su najpogodnije.Pojedini istraivači smatraju da, iako su pametne tetovaž još u ranom razvoju, mogu da igraju značajnu ulogu u zdravlju i dobrobiti ljudi, posebno jer medicinski podaci i uvidi o pacijentima postaju odmah dostupni. Na primer, tetovaža koja upozorava na nizak nivo glukoze bi sprečila da stanje izmakne kontroli.

Iako postoje brojne pozitivne strane, ima nekoliko prepreka. Pre svega, velika netolerancija na tetovaže u mnogim delovima sveta, a i strah od ubrizgavanja nepoznatih materijala u kožu. Ipak, istraživači se nadaju da će pametne tetovaže u budućnosti biti dostupne u bolnicama ili, čak, i u svemiru, da upozore astronaute na potencijalne izvore zračenja ili drugih opasnosti po zdravlje.

(RT)

O autoru

administrator

Ostavite komentar