МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АЈКУЛА СА ЗЛИМ ОСМЕХОМ

Profimedia

Profimedia

Стручњаци нису сигурни којој врсти ајкула припада чудно створење које је уловио рибар из Аустралије и објавио на друштвеним мрежама, а не искључују ни могућност да је у питању нова врста.

Љубитељ пецања који се на друштвеним мрежама представља као Трапман Бермагуи је 12. септембра о извукао из воде необично дубокоморско чудовиште у близини обале Новог Јужног Велса у Аустралији. Он је неочекиван улов овековечио и поделио са својим пратиоцима на мрежама, а на фотографији се може видети ајкула са испупченим очима и устима које изгледају као да се смеше док из њих вире ситни зуби.

Иако се на фотографији примећују многобројни детаљи попут грубе коже мртве ајкуле, велика шиљата њушка, испупчене очи и мноштво зуба налик на ситне иглице, ни стручњаци а ни лаици се не могу сложити којој врсти тачно припада. Многи су на објави прокоментарисали да припада – бразилској или гоблин ајкули. Међутим, Бермагуи се није сложио са њиховим претпоставкама и открио да је то према његовом мишљењу врста морског пса гутљара – Centrophorus moluccensis.

Да је реч о реткој врсти говори и податак да се ни научници не могу сложити која тачно је у питању. Директор лабораторије за ајкуле на Државном универзитету Kалифорније Kристофер Лу је изјавио да њега ова риба подсећа на ајкулу која живи у дубоким водама око Аустралије – Dalatias licha-у. Мада он додаје да је тешко одредити којој врсти припада јер јој се не види цело тело, као и да постоји могућност како је у питању нека до сада неоткривена врста: Стално откривамо нове врсте ајкула из дубоких вода и многе изгледају сличне једна другој”.

Док је морски биолог са Државног универзитета на Флориди Дин Граб понудио другачије виђење, он сумња да риба подсећа на врсту из породице гренландских ајкула – Centroscimnus ovstonii. Међутим, други стручњаци попут Брит Финучи са Националног института за истраживање воде и атмосфере на Новом Зеланду верују да је Трапман можда и био у праву.

(Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар