МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АЛЦХАЈМЕР У ПОГЛЕДУ

Shutterstock

Научници су дошли до важног открића како промене на мрежњачи ока могу да наговесте Алцхајмерову и Паркинсонову болест.

На основу прегледа очне јабучице могли би да процене будући ризик од неуродегенеративне болести. Нова истраживања показују да мрежњача, која се у току ембрионалног развоја откачи од мозга, садржи слојеве неурона који могу да имају неуродегенеративне болести идентично као неурони који се налазе унутар лобање. Управо их њихова видљивост, јер се налазе ван лобање, чини погоднијим за рано откривање ових облика болести.

Рано откривање је „свети грал сматра Рон Петерсен, директор Центра за истраживање Алцхајмерове болести на Мејо клиници за „Вашингтон пост. У тренутку кад се пацијент жали на проблеме с памћењем или дрхтање, механизам неуродегенеративне болести деловао је вероватно годинама или деценијама. Kад пацијенти почну да осећају утицај неуродегенеративне болести на свој свакодневни живот, скоро да је касно за лечење.

Раније уочавање знакова упозорења неуродегенеративних болести могло би дати пацијентима више времена за планирање будућности, било да се ради о планирању неге или провођењу више времена са породицом. Истраживачи су пронашли неколико начина за преглед ока којима може да се утврди постојање болести. Од фотографисања крвних судова ока камером са високом резолуцијом, па до технике која користи протеинске шејкове зачињене куркумом која се, кад се унесе у организам, лепи за протеине који се могу затећи код Алзхајмерове болести.

Дугорочно, истраживачи се надају да би способност уочавања промена на мозгу, пре него што симптоми почну да се јављају, могла на крају довести до третмана успешнијих у успоравању или заустављању напретка Паркинсонове и Алцхајмерове болести, јер тренутно такви третмани не постоје.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар