МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БАКТЕРИЈАМА НА БОМБЕ

Илустрација (Википедија)

Немачки научници су развили нови метод уништавања муниције која је након рата остала на дну Балтичког мора, користећи бактерије које уништавају токсичне и опасне материје, преноси лист „Тајмс”.

Према неким подацима, мине и гранате, које се још увек налазе на дну Балтичког мора, могу претворити у пепео неколико малих градова. Али сада је проблем у томе што се оне распадају и на тај начин трују Светски океан токсичним материјама. Осим тога, неексплодирана муниција представља претњу за трговачку флоту, као и за полагање каблова и цеви на дно мора, а притом је Балтичка водена област једна од економских зона у Европи која се најактивније развија.

Због тога је незаобилазно решавање проблема утилизације и онеспособљавања таквих мина и дубинских бомби. Немачки научници су предложили коришћење специјалних бактерија у ову сврху, које буквално уништавају ТНТ. Да би се бактерије „усмериле“ на муницију, предлаже се да се муниција прекрије посебном мембранском мрежом, која ће бити натопљена милионима микроба. Као резултат тога, ТНТ и друге опасне материје разградиће се на безопасан угљен-диоксид и воду.

Истраживачи су већ извели експеримент на копну и прилично су задовољни резултатима, јер су се бактерије одлично показале приликом онеспособљавања муниције.

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар