MEĐU IZMEĐU

BELE OČI, ČUDNA JAJA

123 pregleda
Journal of Fish Biology

Naučnici su nakon analize jaja s čudnom ljuskom koja su se nalazila u australskom muzeju otkrili da pripadaju neobičnoj vrsti morskog psa. Stručnjaci iz Australije, Japana i Francuske navode da su identifikovali novu vrstu, koju su nazvali Apristurus ovicorrugatus. Još dve identične kutije s jajima nedavno su pronađene u Australijskoj nacionalnoj zbirci riba. U skladištu je, takođe, nađena mrtva ženka morskog psa koja je u sebi nosila jaja sa istom ljuskom, piše NBC News.

Ljuske na jajima imaju izražene i neuobičajene nabore (fotografija gore). Istraživači su koristili više metoda, uključujući molekularnu analizu, da bi ustanovili koja je to vrsta morskog psa.Osim neobične ljuske, otkrili su da Apristurus ovicorrugatusima bele oči, što je neobično za životinje koje žive na velikim dubinama. Samo je još jedna vrsta Apristurus-asa istom karakteristikom, ali budući da ima drugačiju ljusku jajeta, naučnici su shvatili da su to dve različite vrste.

Apristurus ovicorrugatus su poznati i kao duhovi ili demoni. Postoji oko 40 identifikovanih vrsta, ali broj stalno raste zbog novih otkrića, navode upućeni. U poslednjih 20 godina pronađeno je devet novih vrsta.Istraživanje naslovljeno What came first, the shark or the egg? Discovery of a new species of deepwater shark by investigation of egg case morphology objavljeno je u časopisu Journal of Fish Biology.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar