MEĐU IZMEĐU

„VEĆ VIĐENO”, A NEVIĐENO

110 pregleda
Ilustracija

„Najpoznatiji pacijent u regionu probudio se potpuno neočekivano iz višemesečne duboke kome, pa su ažurni novinari pokušavali da na sve dozvoljene i nedozvoljene načine što pre dođu do njega bar na par minuta, i dobiju ekskluzivan intervju za svoje verne čitaoce. Nije mala stvar vratiti se u život nakon primljenog strujnog udara od 50.000 volti, koji je istovremeno ostavio u mraku pojedine delove Srbije i Rumunije. Lako je moguće da ga je upravo on i uzrokovao dok je detaljno, da nije moglo biti detaljnije, proveravao pojedine sumnjive sklopke hidroelektrane Đerdap 2 – tako bar tvrde veliki stručnjaci što se u sve razumeju.”

 

U knjigama „Rebusi i kako ih se rešiti” i „Misterije i kako ih se rešiti”, svestranog autora Miodraga Ivaniševića, naišli smo na brojna uputstva kako se odnositi prema zagonetkama koje imaju ili nemaju logična rešenja, a sada, zahvaljujući njegovom najnovijem delu, saznajemo da je dosta od onoga sa čim se susrećemo, navodno prvi put, odavno već viđeno.

Miodrag Ivanišević

A ovo je tekst na jednoj od klapni:Još nedovoljno istražen psihosomatski efekat ,deža viʼ (déjà vu), uobičajeno se prevodi kao već viđeno. To je onaj ludi osećaj da smo se već nalazili u istoj ili sličnoj situaciji, da nam se to bar jednom dogodilo, ili da smo nešto dosad najmanje jednom videli, pa samim tim znamo i šta će se dalje događati, mada to gledamo prvi put. Ono što je već viđeno može se lako odnositi i na situacije u kojim smo se nalazili i iz kojih smo izašli na ovaj ili onaj način. Da li vam je nekada, dok ste bili bogu iza nogu, pao nivo goriva ispod donje rezerve jer niste blagovremeno obratili pažnju na kazaljku, tako da ste uz najnovije hitove s naše estrade propustili poslednju pumpu? Da li vam se nekada zaglavio lift u koji ste ušli da biste što pre stigli na važan sastanak?

 

U ovoj knjizi su opisana raznorazna čudesna podudaranja, slučajnosti ili koincidencije, neka krajnje neverovatna preklapanja, ali uvek postoji i neko logično objašnjenje. Verovatno ćete prilikom čitanja često nailaziti na delove teksta koji će vam se učiniti poznatim, na nešto već viđeno, ali vi već znate da to trenutno saznanje nije isto što i istoimeni osećaj.

O autoru

administrator

Ostavite komentar