Bez kategorije MEĐU IZMEĐU

VAKCINA PROTIV RAKA?

136 pregleda
Shutterstock

Naučnici su proizveli vakcinu koja bi moglo pomoći u sprečavanju ponovne pojave (recidiva) dva najsmrtonosnija raka u svetu. Radi se cepivu namenjenom kanceru koji uzrokuje mutacija gena KRAS, a preliminarno istraživanje je testiralo njegove učinke kod ljudi s rakom debelog creva i gušterače.Prvo istraživanje na ljudima otkrilo je da vakcina, koju je smislila kompanijaElicio Therapeutics, smanjuje rizik od recidiva kod 100 posto pacijenata kojima je uklonjen tumor, ali još u krvi imaju markere raka.

Istraživači koji su sproveli istraživanje kazali su za Daily Mail da bi, iako su potrebne opsežnije studije da bi se potvrdila delotvornost leka, cepivo moglo poboljšati stopu preživljavanja od raka debelog creva i raka gušterače (stopa preživljavanja nakon pet godina iznosi samo 12,5 posto). Za razliku od drugih eksperimentalnih vakcina u razvoju, ova ne treba da se prilagođava svakom pacijentu, što je čini dostupnijom i jeftinijom.

Naučnici su je testirali na 25 pacijenata koji su imali rak gušterače ili debelog creva. Svima su hirurški odstranjeni tumori, ali su još u krvi imali biomarkere raka, što dovodi do velikog rizika od povratka bolesti. To je period u kojem osoba koja nije izlečena ima u sebi najmanju količinu raka”, rekao je Paštun Kasi, direktor istraživanja raka debelog creva na fakultetu Weill Cornell Medicine u SAD. Nakon tretmana visokom udelu pacijenata (77%) smanjio se iznos biomarkera, dok kod 33% više u krvi nije bilo biomarkera raka. Kako izgleda tretman?

U vakcini se koriste dva peptida, G12D i G12R, koji se vežu za albumin, protein u telu koji prenosi masne kiseline do limfnih čvorova. Albumin pomaže cepivu da putuje do limfnih čvorova, pri čemu aktivira imunološki sistem. Ovo se razlikuje od drugih peptidnih vakcina, navodi Kasi, jer slične imaju zaobilazan put, odnosno putuju do organa kojima nisu potrebne i pritom se degradiraju. Cepivo se ubrizgava u obe ruke i noge (daju se ukupno četiri injekcije sedmičnou toku četiri sedmice). Pacijenti su nastavili sa ovim tretmanom svaki druge druge sedmice još dve sedmice, a zatim su pauzirali pre početka tromesečne dodatne vakcinacije. Ona je neophodna jer nakon nekog vremena oslabi imunološki odgovor na cepivo.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar