MEĐU IZMEĐU

UBIJA SUPERBAKTERIJE

124 pregleda
Shutterstock

Antibiotik zaboravljen više od 80 godina veoma uspešan protiv ovih mikroorganizama.

Polovina antibiotika koje danas koristimo jesu varijacije jedinjenja otkrivenih pre skoro jednog veka, u takozvanom zlatnom dobu. Jedan od njih, streptotricin, izolovan 1940-ih, pokazao je svoju sposobnost lečenja infekcija izazvanih gram-negativnim bakterijama. Za razliku od gram-pozitivnih, ovi mikrobi nemaju čvrsti ćelijski zid na koji ciljaju mnogi antibiotici. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 2017. objavila listu najopasnijih patogena otpornih na lekove, a većina su bile gram-negativne bakterije.

Uprkos ogromnom potencijalu, streptotricin je odbijen. Naime, tokom početnih istraživanja ustanovljeno je da je toksičan za ljudske bubrege. Patolog Džejms Kirbi sa Univerziteta Harvard i njegove kolege su ovaj zaboravljeni antibiotik, istražili njegova svojstva i predstavili ga pod novim imenom – nourseotricin.S pojavom patogena otpornih na više lekova, za koje postoji malo ili nimalo dostupnih antibiotika za lečenje, vreme je da se ponovo razmotri i istraži potencijal onoga što smo ranije prevideli”, rekao je Kirbi za Science Alert.

Nourseotricin proizvode gram-pozitivne bakterije iz zemljišta. To je zapravo mešavina antibiotika, streptotricin F (S-F) i streptotricin D (S-D). Dok nourseotricin i S-D imaju toksične efekte na ćelije bubrega, Kirbi i njegove kolege su otkrili da to nije slučaj sa S-F. Ovo jedinjenje je i dalje veoma efikasno u ubijanju gram-negativnih bakterija otpornih na lekove, ali u koncentracijama koje nisu toksične.

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar