МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БЕСПЛАТНА ЋИРИЛИЦА

Илустрација

Орто РНИДС је ново ћириличко писмо креирано првенствено за екрански приказ које Фондација „Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) поклања корисницима интернета.

Друго по реду ћириличко писмо чију је израду РНИДС омогућио, може се преузети бесплатно на сајту РНИДС-а, а креирано је кроз сарадњу са организацијом „Типометар. Нови фонтови поклањају се поводом обележавања девете годишњице почетка регистрације ћириличког .срб домена.

За разлику од писма Ареал РНИДС, представљеног у јануару 2020. године, слабсерифног типографског писма, Орто РНИДС је сансерифно типографско писмо хуманистичког типа. Изведено је у усправном и курзивном облику, у две тежине. Креирано је са идејом да се облици слова добро прилагоде приказу на екрану, а подједнако добро се понаша и при употреби у штампи.

Ауторка фонтова Орто РНИДС је Ана Продановић, доценткиња на Факултету промењених уметности. Ново писмо представљено је током онлајн скупа „Ћирилица у дигиталном свету, а о процесу израде фонтова, инспирацији за њихово стварање и могућностима свакодневног коришћења писма говорила је ауторка Ана Продановић.

У наставку је публика имала прилике да прати предавање др Светлане Слијепчевић Бјеливук, научне сараднице на Институту за српски језик САНУ на тему језичке културе и употребе српског језика на интернету. Скуп је окончан панел дискусијом коју је модерирао Зоран Станојевић, уредник интернет портала РТС-а, а његови саговорници су разматрали положај ћирилице у дигиталном свету.

Учесници су дискутовали о употреби ћирилице у дизајну, при развоју идентитета робних марки и њиховој комуникацији на интернету и ван њега. Било је речи о сајтовима чији је не само садржај на ћирилици, већ и чији су линкови на ћирилици, на .срб називима домена, а учесници су се сагласили да је питање употребе ћирилице питање одлуке да је користимо, јер ни техничке ни комуникационе препреке нису непремостиве, уколико желимо да их превазиђемо.

На панелу су учествовали: Игор Адамовић, креативни директор, Control Creative, Владимир Марић, директор програмерске фирме „Мрежни системи, Петар Словић, директор за иновације, Quantox Technology, и Јован Турањанин, аутор софтвера за пресловљавање Ћирилизатор. Снимак скупа „Ћирилица у дигиталном свету доступан је на Јутјуб каналу РНИДС-а.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар