МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БРИТАНСКО ЧЕРЕЧЕЊЕ

Илустрација (Depositphotoseverett225)

Служење затворске казне данас, у поређењу са начином на који су се прекршиоци закона кажњавали кроз људску историју, изгледа као шала, а како би се искоренио криминал, осим лишавања слободе, криминалци су најчешће били кажњавани суровим методама.

 Kажњавање преступника је било сурово, а затвореници осуђени на смрт су умирали у агонији. Ово су само неке од најјезивијих начина на који су кажњавани одметници од закона. Неке од њих су толико сурове да ће вам се коса на глави дићи од језе коју изазивају.

Kување осуђеника у џиновском бронзаном бику је било начин на који су Стари Грци кажњавали криминалце. Испод бронзане посуде се палила ватра и несрећник у њој би полако и болно умирао. Језиви звуци самртничке агоније су допирали до џелата кроз цеви које су се налазиле у биковом носу.

Набијање на колац

Kолац је био причвршћен на земљи, а осуђеници су намештани тако да их, док падају на њега, пробурази кроз стомак или полне органе. Трпели су неподношљиве болове и умирали у страшним мукама. Једну од најсуровијих метода у историји кажњавања је често примењивао влашки владар из 15. века Влад. Kасније су је користиле разне освајачке војске попут Османлија. Сматра се да је он био извор инспирације за лик грофа Дракуле Брама Стокера.

Слонови убице

У средњем веку слонови су били научени да једном ногом стану на главу или торзо осуђеног криминалца, а уз помоћ „шиљатих оштрица постављених на њихове кљове” би секли несрећника до смрти. То је био уобичајен начин кажњавања широм средњовековне јужне и југоисточне Азије, а у Индији су погубљења извршавана на овај начин до средине 19. века.

На четири дела

Осуђени за издају су везивани за дрвену греду или санке које су коњи вукли до места погубљења, пише Sputniknews.com. Везивали би их канапом и док су висили одсецане су им гениталије, а стомак би им био распорен. Са тела је одсецана глава, а леш би био исечен на четири дела. Према женама је закон био блажи. Оне су за издају спаљиване на ломачи. Овај закон је био примењиван до 1870. године.

Умирање од глади

Злочинац би био смештан у ограђени простор, без могућности излаза, усред недођије, без хране и воде, а на крају би умирао од глади. Ова метода је претходница доживотног затвора. На овај начин су на просторима данашње Шпаније, на пример, кажњаване прељубнице.

Скафизам најгори

Древна персијска метода мучења на коју су били осуђени тешки криминалци, убице и издајници је извршавана у мочварама. Осуђенике су премазивали млеком, медом и фекалијама и такве их везане остављали у шупљим стаблима или заробљене између два чамца. Тако су живели данима, док су се њима хранили крвожедни инсекти и бубе.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар