Велики унос индустријски прерађене хране, junk food, утиче на промене на хромозомима које су повезане са старењем, наводи се у новом истраживању.
Три или више порције високо прерађене хране, у коју спадају брза храна, грицкалице, сокови, удвостручује шансе да теломере, низови ДНК и протеина на крају хромозома, буду краћи него код људи који ређе конзумирају такву храну, саопштено је на Европској и међународној конференцији о гојазности. Кратке теломере су знак биолошког старења на ћелијском нивоу и истраживање показује да је исхрана важан фактор који доводи до тога.
Иако је веза јака, узрочни однос конзумирања веома прерађене хране и скраћених теломера и даље је спекулативна, упозоравају аутори. Свака људска ћелија има 23 пара хромозома у којима се налази наш генетски код. Теломере не носе генетске информације, али су виталне у чувању стабилности и интегритета хромозома и, последично, читавог ДНК материјала од којег наше тело зависи да би нормално функционисало. Старењем се теломере скраћују јер сваки пут када се ћелија подели, део теломера се изгуби. То скраћивање се дуго већ узима као знак биолошког старења.
Професорке Марија Бес-Растрољо и Амелија Марти са Универзитета у Навари желеле су дубље да истраже утицај високо прерађене хране на људски организам. Високо прерађена храна је индустријски произведена храна која садржи веома мали удео природних непрерађених намирница, а велики постотак уља, масти и шећера. Често се у њој налазе вештачки укуси, боје, емулгатори, конзерванси и други адитиви који повећавају рок трајања и профит произвођачима. Раније студије показале су снажну везу између високо прерађене индустријске хране и хипертензије, гојазности, депресије, дијабетеса тип 2 и неких облика рака.
(Извор РТС)