МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БУЂЕЊЕ „ТЕРМИНАТОРА”?

Илустрација (Pixabay)

Људи су у време модерне технологије заспали, а плашим се да се машине и модерна технологија буде. Време је да се вратимо корак уназад и запитамо се куда идемо, каже Ејми Веб, професорка на Њујоршком Стерн универзитету и једна од најугледнијих футуролога данашњице.

 Математички је немогуће предвидети у ком смеру ће се технологија развијати, каже Веб, која предаје стратешко предвиђање на универзитету, али је и оснивач института чији су клијенти неке од највећих компанија, преноси словеначко „Дело”. Њена анализа неодољиво подсећа на филмски серијал „Терминатор”, у коме машине у будућности постану свесне и зарате са људском врстом.

„Сваке недеље се запитам да ли живимо свој живот, или је он заправо симулација. Борим се за питање слободне воље, да ли је уопште имамо. Ако су роботи само ‚контејнери’ за вештачку интелигенцију, да ли су људи ‚контејнери’ за биолошке алгоритме”, каже Веб. Она додаје да су трендови усмерили технологију на опасан пут. Велике информационе компаније на западу, или „Џи-мафија”, како их Вебова зове, „ометају стање на тржишту”, док „у Кини прикупљају велике количине података у корист ауторитарних тежњи власти”, па је „промишљено планирање вештачке интелигенције немогуће”.

„Уколико не будемо променили тај приступ, на добром смо путу у катастрофу, каже Веб.

 (Извор Спутњик)

 

Додаје да је један од највећих проблема „мањак сарадње“ између креатора вештачке интелигенције и економских и политичких трендова.

„Пословни свет ради по своме, владе раде по своме, већину потрошача то уопште не интересује и своје време некритички посвећују употреби технологије. Имамо системске проблеме и бојим се да ћемо касно да их постанемо свесни“, каже Веб.

Она наводи да би владе морале да воде рачуна о заштити личних података, али и да би грађани требало више да пазе које податке о њима модерна технологија прикупља и како их прати.

„Морамо бити свесни да највеће технолошке компаније ангажују људе из владајућих структура широм света, како би прилагодили прописе и тако одбранили своје интересе“, каже Веб.

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар