МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЧАЈ ПОБОЉШАВА МОЗАК

Илустрација (РТС)

Недавна студија Националног универзитета у Сингапуру открила је да људи који редовно пију чај имају боље организоване регије мозга у поређењу са онима који не пију чај.

 „Наши резултати нуде прве доказе да редовна употреба чаја позитивно делује на структуру мозга и да штити његове функције у старијој доби”, објаснио је вођа тима Фенг Леи са Одељења психолошке медицине на Медицинском факултету у Сингапуру. Истраживање је спроведено у сарадњи са Универзитетом у Есексу и Универзитетом у Кембриџу, а открића су објављена у научном часопису „Ејџинг” 14. јуна ове године.

Досадашње студије показале су да је унос чаја користан за здравље људи, а позитивни ефекти укључују побољшање расположења и превенцију кардиоваскуларних болести. Резултати лонгитудиналне студије из 2017. године, коју је водио професор Фенг, показали су да свакодневно конзумирање чаја може смањити ризик од когнитивног пропадања код старијих особа за 50 одсто.

После овог открића, професор Фенг и његов тим даље су истраживали директан утицај чаја на мождане мреже. Истраживачки тим је испитивао 36 одраслих особа старијих од 60 година, и прикупио податке о њиховом здрављу, начину живота и психолошком стању. Старији учесници су такође морали да се подвргну неуропсихолошким тестовима и снимању магнетном резонанцом. Анализирајући когнитивне перформансе учесника, истраживачки тим је установио да су појединци који су конзумирали зелени, оолонг или црни чај најмање четири пута недељно током 25 година, имали ефикасније повезане регионе мозга.

„Узмите као пример саобраћајну гужву – подручја мозга као одредишта, а везе између можданих региона као путеве. Када је цео саобраћајни систем боље организован, кретање возила и путника је ефикасније и користи мање ресурса. Слично томе, када везе између можданих регија имају бољу структуру, обрада информација обавља се ефикасније”, објаснио је професор Фенг.

(Извор РТС)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар