MEĐU IZMEĐU

CARICA NA PLASTIČNOJ!

276 pregleda
Ilustracija

Ruska imperatorka Marija Fjodorovna bila je žena neverovatne lepote, mladolikog izgleda i nesvakidašnje harizme, kojoj je malo ko mogao da parira. Ali, lepota druge žene, i to ne bilo koje već snajkine, joj je ulivala strah i nesigurnost.Kružile su svakojake glasine – od toga da se za održavanje mladolikog izgleda podvrgavala brojnim tretmanima, do toga da eliksir njene mladosti leži u smrti najbližih članova porodice. Istina nije toliko bizarna kako je narod voleo da priča, a tajna mladalačkog izgleda veoma je jednostavna: Marija Fjorodovna bila je prva u istoriji Ruske imperije koja je uradila plastičnu operaciju.

Sa dolaskom u rusku imperatorsku porodicu, Aleksandra Fjodorovna se našla na pravom ispitu, a ni za koga nije tajna da su se zajednici protivili ne samo roditelji Nikolaja II, već i rođaci: obe strane smatrale su da i jedno i drugo može naći mnogo boljed partnera koji ih je dostojan. Ali, ljubav dvoje mladih je pobedila, a lepa Aleksandra postala ravnopravni deo carske porodice.Međutim, posebno je nije volela majka Nikolaja II, Marija Fjodorovna, koja je u snajki videla suparnicu, ako ni u čemu drugom – u lepoti. Ne želeći da prizna da postoji žena lepša od nje, Marija Fjodorovna brzo je našla izlaz.

Sankt Peterburgom su se ubrzo proširile glasine da imperatorka odjednom izgleda mlađe nego ranije, a stanovnici su se pitali kako je uspela da izgleda kao mlađana Aleksandra i pored razlike od 25 godina. Zagonetka je ubrzo rešena – na savet svoje sestre, Marija je uradila plastičnu operaciju.U istorijskim spisima Eduarda Radzinskog objašnjena je cela procedura podmlađivanja kojoj se ruska imperatorka podvrgla: isprva joj je uklonjen ceo sloj epidermisa, nakon čega je lice bilo velika rana, a zatim, nakon što je koža zarasla, na nju je nanet specijalni porcelanski vosak.Sledeći korak bile su guste trepavice, a kako tada nisu postojale maskare kakve imamo danas, imperatorka je morala da ih nadogradi. Nadogradnja je rađena tako što su se kapci sekli, a u njih umetale trepavice od kaučuka, što je zahtevalo veliki oprez, a i dug oporavak.

Vitka figura Marije Fjodorovne je još jedan od aduta koje je ona s ponosom isticala, a tajna tankog struka bila je u nošenju korseta. Imperatorka je vodila računa da je on uvek maksimalno zategnut, pa ga nije skidala nikada, čak ni kada bi bila sama na dvoru. Nije pitala koja je cena lepote, jednostavno je želela da je plati.

(Ilustracija Marija Fjodorovna/Wikipedia)

(RT)

O autoru

administrator

Ostavite komentar